Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Kubatov és a Fekete Madonna: lengyel csodatévőért imádkoznak a Fradinál?

Kubatov Gábor, az FTC elnöke két héttel ezelőtt lényegében előrevítette Dejan Sztankovics távozását. Kubatov akkor arra is utalt, ki lehet a Ferencváros új vezetőedzője. Az általános leírás alapján könnyen beazonosítható a jelölt: Marek Papszun, aki testnevelés és történelem szakos tanárból lett futballedző. Papszun a Fekete Madonna városának, a Czestochowának a csapatával csodát tett, és ami jelenleg mindennél fontosabb: Papszunnak most éppen nincs csapata.

2024. 05. 17. 6:51
Marek Papszun, Kubatov Gábor, Fekete Madonna, Ferencváros
Marek Papszunt ünneplik a Raków Czestochowa 2023-as bajnoki címe után
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Folyamatosan nézem az edzői piacot, most is van képben lengyel szakember, aki tornatanárból lett fantasztikus edző, és nagyon jó szisztémát rakott össze, de Oroszországban is van egy-két edző, akire ránéz az ember, és látja, hogy szervezett futballt játszik – így fogalmazott Kubatov Gábor, az FTC elnöke az M4 Sportnak május 3-án adott interjúban, amelyben arról is beszélt, Dejan Sztankovicsot figyelik Olaszországból, s elképzelhető, hogy a szerb tréner visszautasíthatatlan ajánlatot kap.

KUBATOV Gábor; SzTANKOVICs, Dejan, Marek Papszun, Ferencváros
Kubatov Gábor és Dejan Sztankovics közösen ünnepli a Ferencváros zsinórban hatodik bajnoki címét. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Nos, utólag már tudjuk, Kubatov virágnyelven már két hete megüzente Sztankovics távozását, csak azt nem tudta – akarta – elmondani, Sztankovics hová is tart pontosan.

Marek Papszun, a fantasztikus lengyel edző

Az végképp nem lehet kérdéses, hogy ki lehet az a fantasztikus lengyel edző, aki „tornatanárból” – a testnevelők ezért valószínűleg kissé megorrolnak az FTC elnökére… – avanzsált labdarúgó-szakemberré. Ez a jellemzés egyértelműen Marek Papszunra illik. Az ő vezetésével a Raków Czestochowa egymást követő három évben is dobogós lett a lengyel bajnokságban, 2021-ben és 2022-ben ezüst-, 2023-ban pedig aranyérmet szerzett, miközben 2021-ben és 2022-ben a Lengyel Kupát is elnyerte. Úgy, hogy a klub a fennállása során többnyire a lengyel alsóbb osztályokban szerepelt, csupán 2019-ben jutott fel az élvonalba. Érdekesség, hogy a Vidi jó kapcsolatot ápol a lengyel klubbal.

 

A Fekete Madonna a futballban is csodát tett

Czestochowa Magyarországon is jól ismert, csak éppen nem a labdarúgásról, hanem a Fekete Madonnáról, amely a lengyel katolicizmus legismertebb szimbóluma. Az ikon jelképezi a lengyelek Szűz Máriába vetett hitét, de a szolidaritás idején is a Fekete Madonna vezérelte a lengyeleket.

Nos, a Fekete Madonna a futballban is csodát tett, vagy legalábbis Marek Papszun könyörgését meghallgatta. Papszunt nem akármilyen fából faragták. Hét év alatt a harmadosztályból indulva vezette a Raków Czestochowát a csúcsra, s miután tavaly megnyerte a  a lengyel bajnokságot, nem hosszabbította meg a szerződését és hét év után távozott.

Papszunt a télen összeboronálták a Sunderlanddel, de azóta sincs állása. Ő lehet a Fradi csodatévője.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.