Ilyen a boksz – a 75 éves Gedó Györgyöt ünnepelték

Gedó György 75. születésnapját ünnepelték a Vasas Fáy utcai edzőcsarnokában. München olimpiai bajnoka, aki ökölvívóként papírsúlyban diadalmaskodott, a Vasast második családjának tartja. Az ünnepségnek helyet adó sportcsarnokban otthonosan mozgott, már csak azért is, mert jó ideje már az ő nevét viseli.

2024. 05. 03. 21:31
A Vasas sportolói köszöntötték Gedó Györgyöt. Fotó: A szerző felvétele
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arról, hogy mennyire erősen dobog benne a Vasas-szív, sokat elmond a Honvéd ajánlatának visszautasítása. Már olimpiai bajnokként és kétszeres Európa-bajnokként keresték meg, hogy váltson klubot, mert nagyon is megéri.

– Azzal kecsegtettek, ha a Honvédban bokszolok tovább, kipipálhatom a kétéves sorkatonai szolgálatot. Nemet mondtam. Nem telt el sok idő, behívtak sorkatonának. A dunai flottillánál szolgáltam, edzeni se tudtam rendesen, nem különösebben érdekelte őket, hogy olimpiai bajnok vagyok – emlékezett vissza az ünnepelt. 

Az edzők pedig, akik körbevették, példaképnek állítják a mai fiatalok elé. Amikor azok a fogyasztás nehézségeiről siránkoznak, arról, hogy milyen nehéz a súlycsoportjuknak megfelelő testsúlyt tartani, akkor ők Gedó Györgyöt hozzák fel példának. Gedó Györgyöt elsőként Süllős Gyula, a Vasas ökölvívó-szakosztályának elnöke köszöntötte. 

– Atyai jó barátomat tisztelhetem benne, aki segítőkész, és jó tanácsokkal lát el – mondta lapunknak Süllős Gyula. 

A Süllős család ezer szállal kötődik az ország legpatinásabb bokszszakosztályához. Az elnök édesapja, a 2009-ben elhunyt idősebb Süllős Gyula mentette meg a megszűnéstől azt a Vasas-szakosztályt, ami három olimpiai bajnokot és két világbajnokot adott Magyarországnak. A köszöntést humorosan fogadó Gedó négy olimpián vett részt, csaknem húsz évig volt a világ élvonalában, papírsúlyban. Ami annyit jelent, hogy folyamatosan ötven kiló alatt kellett tartani a testsúlyát. Megtudtuk tőle, akkor sem panaszkodott, ha az edzőtáborban egyetlen alma volt az ebédje, miközben mellette a nehézsúlyúak több tányérnyi pörköltet toltak be. Az élsport lemondással is jár, ha valaki, hát Gedó György ezt igazán megtapasztalta két évtizeden át.

Gedó György olimpiai bajnok, kétszeres Európa-bajnok, és nem utolsósorban nyolcszoros magyar bajnok. Ha valaki netán a világbajnoki címet hiányolja, annak eláruljuk, hogy abban az időben, amikor ő aktív versenyző volt, még nem rendeztek világbajnokságot ebben a sportágban. Viszont az Európa-bajnoki cím majdnem felért vele, kommentálta mosolyogva az elért eredményét az ünnepelt.

A Vasas ökölvívó-szakosztályának elnöke, ifjabb Süllős Gyula a magyar sportbarátok üdvözletét adta át az olimpiai bajnok 75 éves Gedó Györgynek. Fotó: A szerző felvétele

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.