idezojelek

Donáth őszödi beszéde

Donáth szerint a baloldal győzelme káoszt hozott volna. Tudjuk. Amúgy miben is változott azóta az ellenzék fölállása?

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás
Cikk kép: undefined
Fotó: Huszár Márk

Ha ezzel a felállással nyertek volna 2022-ben, akkor káosz alakult volna ki – bökte ki az Indexnek Donáth Anna, a Momentum frissen fölkent elnöke. Dicséretes beismerés, kár, hogy két év késéssel érkezett. Sőt hárommal: tulajdonképpen már a kampányban hírül adhatta volna, hogy az egész ellenzéki hacacáré teljesen alkalmatlan bárminek a vezetésére, senki ne szavazzon rájuk, akinek kedves az élete. Sajnos Donáth Anna mindezt nem jelezte előre. Szerencse, hogy a magyarok bölcsek voltak, s negyedszer is hátrazavarták a magyarországi baloldalt a vokálba a dolláros puttonyaikkal együtt.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Donáth Anna elmesélte: neki már a választás éjszakáján is az fájt legjobban, hogy előzőleg hitt benne, ez az ellenzéki fölállás működőképes lehet. De a választók nem hitték el róluk, hogy kormányképesek, és hát nekik lett igazuk – ismerte be

Ünnepélyes pillanat ez. Szendergéssel töltött esztendők után a Momentum elnöknője kinyitotta bogárszemeit, és rácsodálkozott a körötte hömpölygő világra. Jé, politika! Jé, választók! Jé, a választóknak még igazuk is lehet! Jé, nem érdemes folyton rájuk erőszakolni a hülyeségeinket – de legfőképpen magunkat!

Káosz? Hiszen mi itt, a nemzeti oldalon évek óta ugyanezt makogjuk: hogy katasztrófához vezetne olyanokra bízni az országot, akik még a velük egy listán lévőket is belefojtanák egy kanál vízbe. A magyaroknál talán csak egymást utálják jobban. Ami valahol érthető: szinte lehetetlen a baloldali ügynökpártokat mozgató megannyi külföldi titkos­szolgálat érdekeit összefésülni… 

Érdekes, maga Gyurcsány is beismerte még 2018-ban: ha netán győznek, képtelenek lennének megegyezni egymással, ezért újabb választásokat kellene kiírni. 

Addig is átmeneti kormányzás lenne, de semmi baj, hiszen Németországban is hónapokig nem volt stabil kormány. Ugye, hogy ugye? A lényeg: a kezükben legyen végre a kormányrúd. S akkor folytatódhat az őszödi beszéddel és a szemkilövésekkel megkezdett, majd 2009-re kvázi államcsődbe torkolló sikerszéria, amelyet a gonosz Orbánék 2010-ben megakasztottak.

 

Pár éve Gyurcsány hűséges „jogszociológusa”, Fleck Zoltán is beígért némi káoszt, ha esetleg hatalomra vergődnek. „Nagy valószínűséggel egy ’22-es ellenzéki győzelem után időlegesen le kell mondanunk a jogállam tiszta érvényesüléséről. De ez soha nem volt másként rendszerváltáskor, nagy forradalmak után” – magyarázta Fleck. S hogy mit jelentene a fölfüggesztett jogállam a valóságban? Arra nézvést megelőzően Bőtös Botond baloldali blogger igazította el a nagyérdeműt: „Bízom abban, ha megbuktok, néhány napig még nem áll vissza a demokrácia, és az ilyen alakok testét az árokpartról lapátolják fel egy IFA-ra!!!!”

Igazi, finom úriemberekkel van tehát dolgunk, akik ugyan ellenzékben jogállamért meg demokráciáért imádkoznak, hatalmon viszont fejmagasságban tüzelnek. És mint Tusk Lengyelországában: állami keretlegényekkel pucoltatják ki a köztévét, s oly sebesen hurcolják börtönbe politikai ellenfeleiket, csak úgy porzik utánuk az államelnök kegyelmi döntése.

Donáth szerint a baloldal győzelme káoszt hozott volna. Tudjuk. Amúgy miben is változott azóta az ellenzék fölállása? Miért lenne érdemes pár hónap múlva bárkinek (30-as IQ fölött) ezekre szavazni? Lám, ugyanazok a hervadt arcok, Brüsszel és Washington eligazítása után sóvárgó tekintetek, adományládikák után matató kezek. S közben hátul, a keverőpultnál Ferenc imbolygó sziluettje, amint széttárt karokkal épp fölszálláshoz készülődik. 

Ha egy húszlakosú zsákfaluban győznek, ott is csak azt tudják adni, ami a lényegük: a káoszt. Ahogy egy székely bácsika magyarázta 2018-ban: a disznóólat sem bízná rájuk.

 

Borítókép: Donáth Anna Júlia, a Momentum Mozgalom elnöke, a párt európai parlamenti képviselője egy egri nyílt fórumon (Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Képeslapok a mai Európából

Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Csak a leadott szavazat számít

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

A porba alázott baloldali szavazó

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Vége az európai vakációnak

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.