Donáth Anna elismerte: ha győztek volna 2022-ben, káosz lett volna

A Momentum elnöke szerint nem lesz közös balliberális lista a fővárosban az önkormányzati választásokon sem.

Forrás: Index2024. 02. 01. 19:34
DONÁTH Anna
Budapest, 2023. május 19. Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti (EP-) képviselõje beszél a Holnap Magyarországa Egyesület, a Momentum és a Renew Europe EP-frakció által szervezett konferencián Budapesten 2023. május 19-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Momentum hétvégén megválasztott elnökével, EP-képviselőjével a pártban lezajlott vezetőváltásról, a balliberális ellenzéki összefogás helyzetéről és a 2022-es választási vereség tanulságairól készített interjút Rónai Egon az Indexen.

DONÁTH Anna
Donáth Anna (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Donáth Anna arra a kérdésre, hogy a közelgő önkormányzati választások előtt hogyan állnak a balliberális ellenzéki pártok közötti tárgyalások az együttműködésről, azt válaszolta: továbbra is zajlanak az egyeztetések, de az a koncepció, amelyet Karácsony Gergely felvázolt, miszerint egy közös listán kellene indulnia a balliberális pártoknak a fővárosban,

az a vonat már elment.

Donáth szerint ez nem a Momentum miatt történt meg elsősorban, hanem azért, mert az LMP és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is egyértelművé tette, hogy ők nem akarnak ilyet. Egyébként ők is inkább abba az irányba szeretnének elmozdulni, hogy legyen egy „baloldali-szociáldemokrata”, valamint egy „liberális-zöld” lista Budapesten. Előbbi alatt az MSZP és a DK összefogását érti, utóbbin pedig a Párbeszédét és a Momentumét. Donáth szerint így lehetne maximalizálni az ellenzéki szavazók számát a fővárosban és

biztosítani a közgyűlési többséget a jövőben is Karácsony Gergely számára.

Arra a kérdésre, hogy lemondtak-e az LMP-vel való együttműködésről, Donáth úgy válaszolt, hogy

ha tényleg igazak a folyosói pletykák arról, hogy elindítják Vitézy Dávidot főpolgármester-jelöltként, azzal ők vállalják fel nyíltan, hogy nem tagjai a balliberális ellenzéki együttműködésnek.

Arra a felvetésre, hogy mit gondol arról, mi lett volna, ha 2022-ben a balliberális összefogás pártjai nyerték volna a parlamenti választást, Donáth azt mondta: neki már a választás éjszakáján is az fájt a legjobban, hogy maga is elhitte, hogy ez a felállás működőképes lehet, miközben

a választók láthatóan nem hitték el róluk, hogy kormányképesek lennének. Mint szerinte utólag kiderült, a választóknak volt igazuk.

Ha ezzel a felállással nyertek volna, káosz alakult volna ki – ismerte el Donáth Anna. Hozzátette: a 2022-es választási kudarcból tanulniuk kell a politikusoknak, ők ezt tették, ezért állt elő a Momentum egy új, alternatív együttműködési ajánlattal az ellenzéki választók számára.

Borítókép: Donáth Anna (Fotó:MTI/Bruzák Noémi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.