idezojelek

Fogságban

Vagy csatlakozunk a rabul ejtett csókákhoz, és engedjük, hogy tengerentúlról állított csapdákba zuhanjunk, vagy kiállunk magunkért.

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László
Cikk kép: undefined
2024. 04. 23. 5:00
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A régi görögök úgy tartották, hogy csókát fogni a világ legegyszerűbb dolga. Teletöltöttek egy tálat olívaolajjal, háttérbe vonultak, és amikor megérkezett a madár, gyorsan bevégezte a sorsát. Tükörképében gyönyörködve addig billegett a tál szélén, míg végül beleesett az olajba, így foglyul ejtette önmagát.
Nyugat-Európa is valahogy így esett fogságba. 

Nem is mások végeztek vele, jobbára maga okozta a szerencsétlenségét. Saját tükörképé­ben, gazdagságában, hatalmában, kultúrájában gyönyörködve először „megforgatta a világot”, majd foglyul ejtette önmagát. 

Ha közös szabadságunk természetéről gondolkodunk, a végeredmény lesújtó. Alig néhány esztendő alatt eljutottunk a gödör aljára. 

Nemcsak közéleti szándékainkat, de szókészletünket, kifejezésmódunkat, józan eszünket is alaposan átprogramozta a liberális demokrácia. 2024-ben már egyéni, világnézeti szabadságunkat is intézményesen támadják Euró­pában azok, akik a tőzsdéktől kezdve a nemzeti kormányokig, a közösségi intézményeken át a „civil” szervezetekig mindenütt monopolhelyzetben irányítanak. Mi pedig, bolond csókák, talán még mindig azt hisszük, hogy szabadon szárnyalhatunk, miközben dehogy, hamarosan végleg elveszítjük a szabadságunkat.

Aki túlzásnak tartja a fentieket, töprengjen el azon, hogy Brüsszelben, az unió fővárosában szabad-e tanácskozni olyan felelős politikusoknak, akik bármennyire is eltérnek a modern liberalizmus hívószavaitól. Hát nem szabad. 

Figyeljük csak a minapi jobboldali-konzervatív találkozó betiltását elhatározó brüsszeli érvelést: „A rendezvényt nem lehet megtartani, mert az esemény célja, hogy egybegyűjtse a nemzeti konzervatív nézeteket valló akadémikusokat, a kultúra, valamint a politika képviselőit, és azért, mert ezek az emberek a vallásos nézeteket valló jobboldalhoz tartoznak.” Majd így folytatják: „a konzervativizmus múltja és jövője elválaszthatatlanul kötődik a nemzet eszméjéhez, a nemzeti függetlenség elvéhez és az egyedülálló nemzeti hagyományok újjáélesztéséhez”.

Mit lehet erre mondani? Talán csak annyit, hogy ennél szemérmetlenebb őszinteséggel ritkán találkozunk. Annyi tehát a bajuk, hogy vagyunk, létezünk, időnként beszélgetni is szoktunk. 

A vallás, a jobboldaliság, a nemzeti függetlenség a mai liberális hatalom számára már nem választható lehetőség, hanem kiirtandó, üldözendő eszme és gyakorlat. Végezni kell velünk – és ezt kendőzetlenül meg is üzenik.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Mai lapszámunkban cikket olvashatnak a NATO vezetőinek legújabb terveiről, amelyek merőben más képet sugallnak, mint 1999-ben, amikor csatlakoztunk a katonai szövetséghez. Orbán Viktor így fogalmazott erről: „Európában a hangulat háborús, a politikát a háború logikája uralja. Mindenki részéről háborús készülődést látok. A NATO-főtitkár NATO–ukrán missziót akar felállítani. Az európai vezetők már belesodródtak a háborúba, a háborút a saját háborújuknak tekintik, és a saját háborújukként is vívják. Először csak sisakküldésről volt szó. Aztán szankciók, de az energiahordozókra persze nem! Aztán mégis, azokra is. Aztán jött a fegyverküldés. Először lőfegyverek, aztán harckocsik, aztán repülők. Aztán pénzügyi segélyek. Újabb és újabb tízmilliárdok. Most valahol 100 milliárdnál járunk. Euróban. Pénz, paripa, fegyver, de a helyzet nem javul, sőt egyre rosszabb. Egy lépésre vagyunk attól, hogy a Nyugat katonákat küldjön Ukrajnába.”

Itt tartunk ma. Vagy csatlakozunk a rabul ejtett csókákhoz, és engedjük, hogy tengerentúlról állított csapdákba zuhanjunk, vagy kiállunk magunkért.

Vagy hiszünk a nemzeti szuverenitásban, elmondjuk újra és újra, hogy az unió és a NATO tagországainak szabad akaratuk is van, vagy elküldjük a katonáinkat meghalni keletre, és tettestársai leszünk a felénk lopakodó háborúnak. 

A csóka tehát inkább nem szédül bele az olajos tálba, inkább elrepül, mert várja a tiszta, kék ég, sorsának szép ígérete, a boldog jövő. Hiszen a csóka nem rabnak, hanem szabadnak született. Ha ebben sem hinnénk, valóban el kellene pusztulnia mindennek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.