Javult a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Január elsejétől lépett életbe több olyan intézkedés is, amely tovább erősíti a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását. Mind a munkáltatók, mind a megváltozott munkaképességű munkavállalók számára kedvezőbb környezetet alakított ki a kormány.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 02. 08. 16:32
null
Az államtitkár azt vallja: mindenkinek biztosítani kell az önálló élet és a boldogulás feltételeit Fotó: Teknos Forrás: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg Magyarországon a megváltozott munkaképességűek 44 százaléka, mintegy 155 ezer fő dolgozik. 2010-ben ez az arány még csupán 18 százalék volt, amely az Európai Unióban az egyik legalacsonyabbnak számított – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár (Emmi) elmondta: a kormány elkötelezett a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának támogatásában

– A kormány szeretné tovább növelni a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának arányát.

Ennek érdekében január elsejétől a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülők, ha elmennek dolgozni, a jövedelmük mértékétől függetlenül sem veszítik el az ellátásukat – mutatott rá Fülöp Attila.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a kormány szintén január elsejétől a rehabilitációs hozzájárulás fizetésére köteles, huszonöt főnél több embert foglalkoztató munkáltatóknak azzal is kedvezményt biztosít, hogy

a megváltozott munkaképességű dolgozók mellett a kötelező ötszázalékos foglalkoztatási szintbe beleszámíthatják a rehabilitációs mentort, valamint huszonhárom éves korig a közoktatásban sajátos nevelési igényűnek vagy a felsőoktatásban fogyatékosnak minősülő fiatalt.

Fülöp Attila kiemelte, hogy 2012 óta szociális hozzájárulási kedvezményt kapnak azok a cégek, amelyek megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak: a minimálbér összegének kétszereséig mentesülnek a közterhek megfizetése alól.

Ezt a kedvezményt 2012-ben 5500, 2020-ban pedig már 44 ezer megváltozott munkaképességű ember után vette igénybe 8500 munkáltató.

Az eseményen bemutatkozott a prémium biozöldségeket termelő Vas megyei szakosított otthon is, ahol 2002 óta foglalkoztatnak megváltozott munkaképességűeket. A száznyolcvan embert gondozó otthonban biokertészet működik, amely 2013-ban elnyerte Az év biogazdasága díjat, tavaly óta pedig több mint százhúsz zöldségféleséggel szolgálják ki a vásárlóikat.

Tatabányán a szivattyúkat gyártó Grundfos 112 megváltozott munkaképességű embert foglalkoztat immár húsz éve, akik többnyire a gyártásban és a termelésben dolgoznak, valamint adminisztratív feladatköröket is betöltenek.

Céljuk, hogy több megváltozott munkaképességű embert tudjanak foglalkoztatni, akár teljes munkaidőben is, ebben nagy segítséget jelentenek a kormány újabb intézkedései.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.