Merkely Béla: Ha jól halad az oltás, májusra lecsenghet a járvány

Valóban nagyon nehéz a helyzet, de összeomlástól nem kell tartani, mert az orvosok és ápolók be vannak oltva és mindenki teszi a dolgát. A most fertőző brit mutáns valóban nagyon agresszíven terjed, de nem veszélyesebb a korábbiaknál, s ha a magyarok fegyelmezettek maradnak, ismét fogunk tudni nyaralni, hiszen a számítások szerint és az oltásnak köszönhetően május közepére lecsenghet ez a hullám, ami jó eséllyel az utolsó lesz – mondta el Merkely Béla professzor a Plebejus Polbeatben. Pontokba szedve elmagyarázta azt is, Magyarország miért áll jól a koronavírus elleni védekezésben.

Forrás: pestisracok.hu2021. 03. 15. 11:28
MERKELY Bla
Merkely Béla szerint a harmadik oltás a veszélyeztetett csoportokba tartozók számára rendkívül fontos MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, Orbán Viktor miniszterelnök járványügyi tanácsadó csoportjának tagja, aki az első napoktól fogva a védekezés egyik meghatározó szakembere, pontokba szedve is elmagyarázta, hogy Magyarország miért tud a nemzetközi átlagnál eredményesebben védekezni a járvány ellen:

  • Magyarországon az elsők között állt fel az operatív törzs, a járvány első hullámát az idejében hozott intézkedések hatására gyakorlatilag nem éltük meg. Nyertünk öt hónapot, így felkészülhetett az ország és az egészségügy, pedig már márciusban, teljesen védtelenül elérhetett volna minket egy olyan hullám, mint a mostani.
  • Nagyon fontos az is, hogy nem össze-vissza hozták az intézkedéseket, hanem meggondoltan. Olaszországban például napról napra és megyéről megyére változtatták a szabályokat.
  • Nagyon jelentős fegyvertény, hogy hozzájutottunk olyan vakcinákhoz, amelyekhez Nyugat-Európa nem tudott. Nekünk volt bátorságunk beszerezni olyan oltóanyagokat is, amelyeket világszerte sikerrel alkalmaznak, de a túladminisztrált uniós struktúrából kihullottak.
  • Magyarországon pillanatok alatt elkezdték gyártani a Remdesivirt és a Favipiravirt, a koronavírus gyógyításának két fő hatóanyagát, ami Nyugat-Európában sokáig nehezen és drágán volt beszerezhető, Ez is egy komoly teljesítménye az országnak és a hazai gyógyszeriparnak. Innen is bátorítom a háziorvosokat, hogy az elérhető gyógyszereket már az otthoni ápolás szakaszában írják fel a betegeknek.
  • A professzor szerint nagyon veszélyes a hangulatkeltés, hiszen az a jó vakcina, ami a vállunkban van. Ráadásul a Szputnyikot, amit ő és édesapja is kapott, megvizsgálták az egyetemen és kiderült: kiváló vakcina, nagyon jó eredményei vannak.

    Egy modern, vektoralapú oltóanyag, aminek a harmadik fázisú vizsgálatai azonos, vagy jobb védettséget mutatnak ki a legnépszerűbb nyugati vakcinákhoz mérten.

    A kínai vakcinát itthon most kezdték tömegesen beadni, annál is vizsgálják az ellenanyag-képződést, s az máris látható, hogy a Sinopharm egy-egy fehérjével szemben valamivel kevesebb ellenanyagot indikál, viszont szélesebb spektrumban véd, tehát hatékonyabb lehet a vírus mutációival szemben. A Sinopharmot már hatvanmillió ember kapta meg a világon, az kifejezetten alkalmas nagyszámú ember gyors beoltására.

    Merkely Béla szerint az utóbbi évtizedekben az oltások kérdése egy misztikus történet lett a közvélemény előtt, miközben

    az egész orvoslástörténelem azt igazolja, hogy a nagy ugrást a várható élettartamban az oltások feltalálása és elterjedése hozta meg.

    A dédszüleink idején a gyerekek fele nem érte meg a nagykorúságot. Teljesen érthetetlen tehát az oltásokkal szembeni félelemkeltés szerte a világon, amiért főleg a közösségi médiában terjedő valótlanságok a felelősek.

    Merkely Béla levezette:

    ha kellően fegyelmezettek vagyunk, május közepéig lecsenghet a járvány.

    A brit mutáns ugyanakkor nagyon agresszív, a legkisebb hibáért is meg kell fizetni, ezért most, egy kis ideig még valóban nagyon oda kell figyelnünk és nem szabad kételkedéssel akadályozni az oltások beadását.

    A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

    Borítókép: Merkely Béla, a Semmelweis Egyetemen rektora beszél (MTI/Koszticsák Szilárd)

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.