Kulturális csemegék Koreából

Hétvégén rendezték meg az idén ötéves KoreaON kulturális fesztivált, ami évről évre különleges programokkal jelentkezik. A Budapest Comic Con vendégrendezvényeként két teljes napon át adtak ízelítőt a koreai kultúra sokszínűségéből a Koreai Kulturális Központ és a HanYou Alapítvány jóvoltából.

2024. 05. 20. 16:00
Fotó: Antal Zsanett
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendezvényt Korea magyarországi nagykövete, Hong Kyudok nyitotta meg, majd Csoma Mózes, a Károli Gáspár Református Egyetem Koreai Tanszékének vezetője beszélt Korea és Magyarország kapcsolatáról. Elmondta, hogy a koreai kultúra tényleges megismerése 1989-ben kezdődött, amikor Magyarország diplomáciai kapcsolatot létesített a Koreai Köztársasággal. A protokollbeszédek után elkezdődtek a programok a nagyszínpadon, ahol láthattunk főzőshow-t, modern és tradicionális táncokat, zenei produkciókat, tekvandóbemutatót, vagy épp koreai szépségápolási tanácsadást.

koreaon
KoreaOn: színpompás hagyományok éledése. Fotó: Antal Zsanett

 A hatalmas kiállítótérben hagyományos kézművesstandok, családi programok, koreai gasztronómiai élmények, zenei és táncos kurzusok, szépségápolási termékismertetők és koreai vállalatok interaktív részlege is várta az érdeklődőket. A koreai Kkokdugwangdae maszkos színházi társulat, az Ikkeulim formáció mellett több magyar előadó is fellépett. 

A koreai és magyar művészek felvonulása a vásárok hangulatát idézte. Az előadók színpompás ruhákban, tradicionális koreai hangszerek kíséretében, örömöt sugárzó mozdulatokkal járták körbe az épületet. 

A régmúlt időket idéző jelmezek mellett, cosplay elemekkel is megfűszerezték a produkciókat.

A fellépők között köszönthettük hazánkban először a világhírű együttest, a MayTree-t, a hangszeres kíséret nélküli, többszólamú éneklés az a cappella műfaj koronázatlan királyát. 

Elhangzott, hogy a több jelentős díjjal is büszkélkedő formáció az online platformokon is hatalmas elismerést tudhat magáénak, a mára húszmilliós követői táborával (5,8 millió a YouTube-on, 11,3 millió a TikTokon) és összesen több mint másfél milliárd megtekintésével a YouTube-on. 

Ami repertoárjukat illeti: nincs, ami határt szabjon nekik. Legyen szó hangutánzásról, egy aktuális slágerről vagy épp egy meghökkentő zajról, azt lehengerlő tehetségükkel tökéletesen építik be szórakoztató előadásaikba.

A MayTree formáció. Fotó: Antal Zsanett

Olyan világszerte ismert slágereket, filmek és sorozatok zenéit dolgozzák fel, mint például a Squid Game. Lapunk kérdésére elárulták, hogy előadás közben sosem improvizálnak. Online, amikor a rajongókkal kommunikálnak, többször előfordul az improvizációs játék. Mindannyian zenével foglalkoztak eredetileg is, három éve kezdődött a sikersorozatuk. A koncertek jellege befolyásolja a dalok kiválasztását. Ezen a koncerten a Comic Con hatására alakították a repertoárjukat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.