Pusztul a Sajó, a magyarok jogai csorbulnak, Dobrev a szlovák kormányt élteti

A Gyurcsány-párt EP-képviselője szerint a szlovák kormány példát mutat, eközben a Sajóba ömlik a méreg a koalíciós válság miatt, a felvidéki magyarokat pedig még mindig állampolgárságuk elvesztése fenyegeti.

Vizvári Soma
2022. 06. 01. 16:34
null
20220403 Budapest Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője és Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt szocialista miniszterelnök leadják szavazatukat a budapesti Áldás utcai Általános Iskolában kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc felesége kedden úgy fogalmazott a Facebook-oldalán: „Nagyszerű példát mutat a szlovák kormány arra, hogyan lehet az uniós forrásokat az emberekre költeni. Szlovákia digitális képzést indít a nyugdíjasoknak, és ehhez több tízezer idős embernek vásárolnak táblagépeket.”

„Ez történik, amikor egy kormány nem ellopja vagy felesleges luxusberuházásokba önti az uniós pénzt, hanem valóban azok kapják meg, akiknek szánja az EU, vagyis az állampolgárok” – hangoztatta a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti (EP) képviselője.

A szlovák korány érdemei az idős emberek tabletekkel való ellátásában bizonyára elvitathatatlanok, ám akadnak egyéb fontos problémák is északi szomszédunknál, amelyek továbbra is megoldásra várnak.

Épp a Magyar Nemzet számolt be arról nemrég, hogy 

a Sajó szlovákiai szakaszán egyre sürgetőbb lenne megállítani a folyó mérgezését, ám az ügy nagyon nehézkesen halad pont a szlovák kormány miatt. A szakadozott, többpárti koalícióban ugyanis jelenleg nem harmonikus állapotok uralkodnak, és mindenki egymásra mutogat.

Emlékeztető: több mint három hónapja akadálytalanul ömlik a Sajóba a bezárt Gabriella-vasércbánya szennyvize a Felvidéken. Beszédes, hogy ennyi idő alatt csak arzénból közel fél tonna jutott a folyóba. A kiszivárgott adatok szerint 24 óra alatt 4,2 tonna vas, 38 tonna szulfát, 1,7 tonna cink, fél tonna mangán és öt kilogramm arzén jut a Sajóba. A vízben az arzéntartalom a szlovák határérték kétszázszorosa, míg az uniós határérték négyszázszorosa.

Lapunk helyszínen látogatást tett munkatársa szerint a folyó élővilága több tíz kilométer hosszan kihalt, ma is látni a folyópartra még kijutott, de ott elpusztult rákokat. Egyelőre senkinek sincs fogalma arról, hogy mikor tér vissza az élet a vízbe.

A legfrissebb hírek szerint a hétvégén végre elkezdődtek a kármentési munkálatok. Ezt Ján Budaj, Szlovákia környezetvédelmi minisztere erősítette meg Nagy István magyar agrárminiszternek. 

Hogy miért kellett erre ennyi ideig várni? Politika.

A mostani ökológiai katasztrófa esetében kifejezetten rosszul jött, hogy Szlovákiában elhúzódó koalíciós válság van. A gond az, hogy a környezetvédelmi minisztérium az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek párt kezében van, míg a gazdasági tárca élén a liberális SAS politikusa áll. A Sajó-katasztrófa kapcsán pedig az történik, hogy a két minisztérium egymásnak passzolgatja a forró krumplit, mindenki a másikra mutogat, keresik a felelőst

– mutatta be a helyzetet Orosz Örs Nyitra megyei képviselő kollégánknak.

Szlovákiában a kisebbségi jogok helyzete is hagy kívánnivalót maga után. Igaz, őshonos kisebbségekről van szó, külhoni magyarokról, ez a téma pedig ismert okokból kellemetlen a Gyurcsány-pártnak.

Korábban megírtuk, hogy az Európai Bizottság (EB) már évekkel ezelőtt felszólította Szlovákiát annak meghatározására, hogyan kívánja módosítani az unió jogával ellentétes, a magyar kisebbséget hátrányosan érintő jogszabályt.

A szlovák törvényhozás 2010-ben fogadta el azt a törvényt, amely alapján automatikusan elveszti szlovák állampolgárságát az a személy, aki másik állampolgárságot vesz fel. A törvény jogorvoslati lehetőséget nem biztosított az érintetteknek. A felvidéki magyarok tehát vagy titokban veszik fel azóta a magyar állampolgárságot, vagy elveszítik a szlovákot.

A szlovák kormány végül idén februárban egy látszatmegoldással reagált az EB felszólítására: döntésük értelmében visszakaphatnák a szlovák állampolgárságot azok, akik életvitelszerűen, legalább öt éve élnek egy másik országban.

Ez persze a felvidéki magyaroknak nesze semmi, fogd meg jól!, hiszen a szlovákiai magyar családok nem változtattak lakóhelyükön az elmúlt száz évben, csupán a határokat rajzolták át körülöttük.

Borítókép: Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.