Gyárfás–Portik-per: Tasnádi embere semmire sem emlékszik

Portik Tamás szerint egy szlovák maffiózó meg tudja mondani, hogy ki ölte meg Fenyő Jánost, a gyilkos szerinte nem Jozef Rohác. Ezért kiterjesztené a perújítását az Aranykéz utcai robbantás ügyére is. A bíró leszögezte: kizárólag a Fenyő-ügyre vonatkozik a perújítás, más ügyekben nem nyit, nem nyithat bizonyítási eljárást. Tanúmeghallgatásokkal folytatódott kedden a Fenyő János meggyilkoltatása vádjával indult per bizonyítási eljárása a Fővárosi Törvényszéken.

2023. 02. 07. 18:32
null
Budapest, fővárosi Bíróság. Gyárfás Tamás pere. Ügyvéd Zamecsnik Péter, tanu Kovács Lajos (csíkos ingben) Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felborult a tárgyalási menetrend kedden reggel a Fővárosi Törvényszéken, a Fenyő János meggyilkoltatásának vádjával Gyárfás Tamás és Portik Tamás ellen zajló perben. A tervezett tanúmeghallgatások előtt – biztonsági okokból a Kozma utcai börtönből zárt hírközlési láncon kapcsolt – Portik Tamás és védője kapott szót. 

A védő írásban egy egymondatos beadványt nyújtott be a bíróságnak, amelyben mindössze annyi szerepelt, hogy M. K. (egy Szlovákiában gyilkosságok miatt elítélt közismert szervezett bűnöző – a szerk.) meg tudja mondani, hogy ki követte el Fenyő János sérelmére a bűncselekményt. Azaz hogy ki ölte meg 1998. február 11-én Budapesten a médiacézárt, mert Portik szerint nem Jozef Rohác volt az. 

A beadvány ismertetését több mint egyórás szócsörte követte Portik és a bíró között. Portik mindenáron arra felé szerette volna terelni az eljárást, hogy a perújításában ne csak Fenyő János meggyilkolását vizsgálja a törvényszék, hanem az eredetileg a perben vele együtt tárgyalt Aranykéz utcai merényletet is. 

Emlékezetes, hogy a két bűncselekmény miatt ítélték el Jozef Rohácot végrehajtóként életfogytiglani fegyházra, míg Portikot az Aranykéz utcai robbantás egyik áldozata, Boros Tamás meggyilkoltatása miatt marasztalták el 13 év fegyházra. A perújítás Portik esetében csak a Fenyő-gyilkosságra vonatkozó részben zajlik, miután Gyárfás Tamás felbujtással való meggyanúsítása, majd megvádolása során Portik vádlott-társként került az ügybe. 

Portik Tamás (balra) és Jozef Rohác az Aranykéz utcai merénylet és a Fenyő-gyilkosság összevont tárgyalásán (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A vád szerint Gyárfás Tamás előbb megbízta Tasnádi Pétert, hogy ölesse meg Fenyőt, amit Tasnádi elvállalt, ám nem hajtotta végre, ugyanakkor  a megbízási díjat felvette. A vád szerint Gyárfás ezután felbujtotta Portik Tamást, hogy ölesse meg üzleti ellenfelét, Fenyő Jánost, amivel aztán Portik megbízta a szlovák bérgyilkost, Jozef Rohácot, aki végrehajtotta a gyilkosságot. 

A per Gyárfás Tamás ellen indult, Portik perújítási eljárását később egyesítették az ügyéhez.

Póta Péter bíró többször is leszögezte: jelen perben kizárólag a Fenyő-ügy bizonyítási eljárását tárgyalják, nem nyit, nem is nyithat új bizonyítási eljárást már jogerős ítélettel zárult ügyben, mint amilyen az Aranykéz utcai robbantás.

Tasnádi embere nem emlékszik

Ezután kezdődhetett az érdemi munka, a tanúk meghallgatása. Elsőként A. Gábort, Tasnádi Péter egykori munkatársát szólították. Őt korábban már meghallgatta a bíróság, majd későbbi tanúk cáfolták a nyomozás során, majd a bíróságon tett állításait.

Póta bíró aprólékos, minden részletre kiterjedő tárgyalásvezetése miatt ismét beidézték, hogy a még fennálló vagy az őt cáfoló vallomások alapján újonnan felmerülő kérdéseket tisztázzák.

A. Gábor 2004-ben és 2005-ben is felkereste Gyárfás Tamást. Míg 2004-ben Tasnádi küldte hozzá, 2005-ben saját szakállára cselekedett,és ekkor pénzt akart, hogy ne beszéljen a nyomozóknak a Tasnádi–Gyárfás-kapcsolatról. A. Gábor Gyárfás Tamásnak rendre Fenyvesi Sándor néven mutatkozott be, a Nap TV Angol utcai objektuma portáján is e néven jegyezték be, amikor megérkezett. Kedden azt állította, hogy a Fenyvesi nevet Tasnádival közösen választották. 

A. Gábor a korábbi tárgyalásokon azt vallotta: 2005 januárjában nem járt Gyárfásnál, nem közölte vele, hogy elengedték a fogdából, Tasnádi Péterről mindent elmondott, csak a Gyárfással való kapcsolatáról nem beszélt. Azt is tagadta, hogy a Nap TV elnökének tudomására hozta volna: van az a pénz, hogy erről a továbbiakban is hallgasson. Gyárfás Tamás ekkor arra kérte, menjen vissza, tegyen eleget állampolgári kötelezettségének.

Kedden kérdésekre válaszolva A. sokadszor is azt közölte: Nem… Nem volt ilyen. Ugyanakkor a legtöbb kérdésre azt válaszolta, hogy nem emlékszik rá.

Gyárfás Tamás ekkor benyújtotta a bíróságnak a „Fenyvesi”-látogatást vizsgáló nyomozó 2005-ben született határozatát: „2005. január végén Fenyvesi ismét megkereste Gyárfás Tamást, és a tudomására hozta, […] mindent elmondott Tasnádiról, amit tudott, kivéve a Gyárfás Tamással fennálló kapcsolatáról nem beszélt. Fenyvesi pénzt akart Gyárfás Tamástól, azt mondta, hogy ha kap, akkor változatlanul nem mond semmit.”

A Fenyő-ügy nyomozóját faggatták

Délután hallgatta meg a bíróság Zsótér Ferenc alezredest, aki a Fenyő-ügy nyomozója (aktagazdája) volt csaknem egy évtizedig.

Az alezredes nem adott magyarázatot Zamecsnik Péter ügyvéd kérdésére arra, hogy vajon miből gondolták: ha Gyárfás nevében valaki 1993-ban a Wam Design Centerből vásárolt bútorokat, az miképp lehetett Gyárfás fizetsége Portiknak az 1998. február 11-i Fenyő-gyilkosságért? Hiszen Gyárfás 1993-ban még nem is ismerte Portikot. (A védelem számára fontos ez a részlet, hiszen a vád egyik eleme a bútorvásárlás mint fizetség Portiknak.)

Zamecsnik Péter felvetette: milyen következtetésre jutottak, amikor megtudták, hogy 1997 végén Kiss Tibor Zsoltot valakik megverték, és alá akartak íratni vele egy papírt, hogy Gyárfás Tamással szemben súlyosan elmarasztaló vallomást tegyen a bíróságon. (Kiss az az építési vállalkozó, aki az Angol utcai építkezést bonyolította, aminek kapcsán áfacsalás vádjával állt bíróság elé. Fenyő János ezzel az üggyel is Gyárfást igyekezett befeketíteni.) Korábban Zsótér felettese, Kovács Lajos ezredes, sem pedig kedden Zsótér alezredes nem tudta eldönteni, hogy Kiss Tibor Zsolt bántalmazásának hátterében Fenyő János vagy Gyárfás Tamás állt-e. Az áfaügy kaposvári tárgyalásán Kiss kiállt Gyárfás Tamás mellett, így a védelem álláspontja szerint életszerűtlen, képtelenség, hogy Gyárfás mindezért bántalmazni akarta volna őt.

 

Ezután a védelem azt firtatta, hogy a Kovács Lajos vezette „döglött ügyek” osztályának nyomozói minek alapján állították: Fenyő János és Gyárfás Tamás békekötése csak látszólagos volt. Előbb Zamecsnik Péter, majd Gyárfás Tamás sorolta fel a bizonyítási eljárás során sokadszor, hogy mely tények támasztják alá, hogy közöttük a viszály 1996-ban lezárult. 

A Magyar Kereskedelmi Kamara választottbíróságának 1996. október 11-én hozott döntése alapján a Gyárfás Tamás vezette Nap TV Kft. visszakapta az MTV reggeli műsora, a Nap-kelte szerkesztésének jogát. 1997. január 1-jei hatállyal az MTV elnöke felmondott a Fenyő János tulajdonában álló Stáb TV Rt.-nek, a Nap TV Kft.-vel pedig 1997. január 1-jétől szerződést kötött az MTV reggeli műsorának készítésére. Fenyő János és Gyárfás Tamás 1997. február 7-én az Újságíróbálon, többek szeme láttára, demonstratívan kezet fogtak. A Népszavában 1996. október 11-től Gyárfással szemben megszűntek a támadások. A két fél ügyvédjei 1997. július 17-én a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiumán bejelentették, hogy pénzügyi vitájukat nem a perben, hanem egyeztetés útján kívánják rendezni. Óvári Győző a Stáb TV Rt., valamint Kollár Károly a Nap TV Kft. képviseletében minden vitás kérdés lezárása érdekében több tervezet (1997. szeptember 30., november 18.) után, 1997. december 16-án Fenyő János és Gyárfás Tamás felhatalmazása alapján megállapodást kötött.

Gyárfás Tamás a tények ismertetése után kérdezte Zsótér Ferencet, hogy tényszerűen mivel tudja a további viszálykodást alátámasztani. Az alezredes válasza szerint a Vico Rt. és a Népszava munkatársaitól azt hallotta, hogy Fenyő János egészen a haláláig haragudott Gyárfásra. Az újabb kérdésre, arról is voltak-e értesülései, hogy Gyárfás is változatlanul neheztelt Fenyőre, az alezredes nemet mondott. 

A bizonyítási eljárás csütörtökön újabb tanúk meghallgatásával folytatódik.

Borítókép: Gyárfás Tamás védőjével, Zamecsnik Péterrel a törvényszék épületében ( Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.