Lezárásokra kell készülni Budapesten a vasárnap délutáni Élet menete miatt

Vasárnap, a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapján tartják az Élet menetét Budapesten. A holokauszt áldozataira emlékező séta a VIII. kerületi Koltói Anna térről indul és a VII. kerületi Bethlen Gábor térre érkezik. A menet idején forgalomkorlátozásokra kell készülni a fővárosban.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI, BKK2023. 04. 16. 12:37
null
Budapest, 2018. május 13. Az Élet menetének résztvevõi Budapesten, az Erzsébet hídon 2018. május 13-án. A holokauszt áldozataira emlékezõ emléksétát tizenhatodik alkalommal rendezték meg. MTI Fotó: Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei séta a munkaszolgálatosoknak állít emléket, a menet körülbelül másfél kilométeres útvonala Budapest két munkaszolgálatos-emlékműve között halad.

A megemlékezés vasárnap délután öt órakor a Koltói Anna téren, a munkaszolgálatosok emlékművénél kezdődik. 

A téren felállított színpadon beszédet mond az idei menet díszvendége, Katharina von Schnurbein, az antiszemitizmus elleni harc és a zsidó élet támogatásának európai bizottsági koordinátora, valamint – mások mellett – Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete és David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

David Pressman a napokban azzal keltett nemzetközi botrányt, hogy vendégül látta egy bensőséges szédervacsorán a korábban a magyarországi zsidó politikusok listázását követelő Gyöngyösi Márton Jobbik-elnököt. Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, Pressman úgy védekezett, hogy éppen azért hívta meg Gyöngyösit, mert antiszemita.

A menet a Teleki László tér érintésével a Fiumei úton halad, majd az István utcára kanyarodva érkezik a Bethlen Gábor térre, a zsidó munkaszolgálatosok emlékművéhez.

Forgalomkorlátozásokra kell készülni

Az Élet menete felvonulás idejére, 16.30 és 18 óra között lezárják a Fiumei utat, ezért a 23-as és a 24-es villamosok a Kossuth Lajos tér, illetve a Közvágóhíd, a 28-as és a 28A villamosok pedig az Izraelita temető, illetve az Új köztemető végállomásoktól rövidített útvonalon, csak az Orczy térig közlekednek – számolt be róla Budapesti Közlekedési Központ.

A 37A villamosok szintén rövidített útvonalon, a Sörgyár végállomástól csak a Fiumei útig viszik az utasokat. A villamosok helyett a Blaha Lujza tér és a Könyves Kálmán körút között villamospótló autóbuszok közlekednek a Népszínház utca–Teleki László tér–Karácsony Sándor utca–Baross utca–Orczy tér–Kőbányai út útvonalon.

Várhatóan 17.30 és 19.30 között a Rottenbiller utca, majd az István utca és a Bethlen Gábor tér lezárása idején az érintett trolibuszok módosított útvonalon közlekednek – írják.

Holokauszt-emléknap Magyarországon

Magyarországon minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. Pokorni Zoltán korábbi oktatási miniszter a budapesti gettó felszabadításának évfordulóján, 2000. január 18-án javasolta, hogy a középiskolákban minden évben április 16-án emlékezzenek meg a holokausztról. Erre már abban az évben sor került, az Országgyűlés pedig április 17-én emlékülést tartott. 

Borítókép: Az Élet menetének résztvevői Budapesten, az Erzsébet hídon 2018. május 13-án. A holokauszt áldozataira emlékező emléksétát tizenhatodik alkalommal rendezték meg (Fotó: MTI/Mónus Márton)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.