Erősödve jöhet ki a válságból a Fidesz, tovább szűkül a baloldal mozgástere

A baloldal rosszabb állapotban van, mint a tavalyi voksolás előtt – hívta fel a figyelmet a XXI. Század Intézet.

Magyar Nemzet
2023. 08. 21. 12:20
Menekülnek a baloldali összefogásból.
Az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezése 2021. október 23-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háború okozta infláció ellenére a baloldal érdemben nem tudott erősödni, míg a jobboldal megőrizte, sőt növelte támogatottságát – hívta fel a figyelmet legfrissebb elemzésében a XXI. Század Intézet, jelezve: a kormány stabilitása miatt erősödve jöhet ki a válságból a Fidesz.

 Az elemzés szerint az elmúlt hónapok során a politikai erőviszonyok érdemben nem változtak:

a kormánypártok népszerűsége továbbra is kiemelkedik a mezőnyből. Sem a háború okozta infláció, sem pedig a kormányellenes akcióvá szélesedett, úgynevezett pedagógussztrájkok nem változtattak negatív módon a megítélésükön.

A baloldal viszont rosszabb állapotban van, mint a tavalyi voksolás előtt, így ősszel várhatóan tovább fog szűkülni a mozgásterük. A Demokratikus Koalíció – habár népszerűségének növekedése megtorpant – továbbra is dominálja a baloldalt, míg a Momentum hátránya behozhatatlannak tűnik.

A kis pártok, a Jobbik, az LMP és az MSZP helyzete jelenleg kilátástalan: amennyiben nem tudják magukat markánsan megkülönböztetni, illetve tovább mélyül szervezeti válságuk, úgy szeptemberben nem lesz esélyük az erősödésre.

Ennek értelmében ha most lennének a választások, akkor összesen öt párt – a Fidesz, a DK, a Momentum, a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt – jutna be az Országgyűlésbe – olvasható az elemzésben. 

A baloldal kudarcának okát az elemzőintézet abban látja, hogy

a választások után a megígért megújulás elmaradt, így továbbra is hitelességi problémákkal küszködnek. Ezen felül továbbra is túl sok baloldali párt van, ennyi szervezetet az ellenzéki választópolgár nem tud és nem is akar eltartani.

Tovább nehezíti a helyzetüket, hogy szervezeti, szellemi és személyi válságban vannak (egyedül a Demokratikus Koalíció mutat szervezeti stabilitást), és nincs olyan koherens mondanivalójuk, ami mögött társadalmi többség állna – húzták alá.

Formálódó politikai mozgás, illetve helyezkedés egyedül Budapesten figyelhető meg, ahol Karácsony Gergely megítélése sokat romlott az elmúlt hónapokban kirobbant kampányfinanszírozási botrány miatt. Ameddig nincs jobboldali kihívó, addig nem lehet érdemi megállapításokat tenni – fűzték hozzá.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.