Aranytoll a fülbe – Miért hallgat a MÚOSZ Arató ügyében?

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség várja, hogy a Magyar Újságírók Országos Szövetsége indít-e etikai vizsgálatot az Arató András tollából a Klubrádió honlapján megjelent, majd módosított, végül onnan levett, a női nemet súlyosan sértő írása miatt. A szövetség álláspontja szerint a publicisztika kocsmai stílusban, minősíthetetlen hangvételben említi a két távozó politikust, nőiségükben külön és kifejezetten megalázva őket.

Forrás: Magyar Nemzeti Médiaszövetség2024. 02. 14. 18:46
null
Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség továbbra is kíváncsian várja, hogy a valaha szebb időket megélt Magyar Újságírók Országos Szövetsége indít-e etikai vizsgálatot az Arató András tollából a Klubrádió honlapján megjelent, majd módosított, végül onnan levett, a női nemet súlyosan sértő írása miatt – írja a Magyar Nemzeti Médiaszövetség szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

A közleményben leírják, a Klubrádió igazgatósági elnöke egy viccesnek szánt irományában minősíthetetlen, alpári stílusban írt a lemondott köztársasági elnökről és a volt igazságügyi miniszterről. Az eredetileg „Kurvák cseréje” címet viselő, aztán óvatosságból átcímezett, de hangvételében még mindig ugyanolyan alávaló fércdolgozat kocsmai stílusban, minősíthetetlen hangvételben említi a két távozó politikust, nőiségükben külön és kifejezetten megalázva őket.

Arató ugyan két nappal később eltávolította a bejegyzést, de a magát közhasznú társadalmi szervezetként aposztrofáló MÚOSZ mélyen hallgat. 

Hallgat, jóllehet etikai bizottságának a honlapjukon is megtalálható célja állítólag „az etikus, tisztességes újságírói tevékenység megőrzése és elősegítése a szabadságjogok, a demokratikus közélet, a jogállam keretei között”. 

A szövetség szerint ezzel szemben 

a MÚOSZ nem indított vizsgálatot saját tagja ellen annak ellenére, hogy „etikai kódexének” 2.1.1. pontja szerint „az újságírónak tiszteletben kell tartania az emberi jogokat.

Nem kelthet gyűlöletet, nem szólíthat fel rasszista megkülönböztetésre népek, nemzetek, nemzetiségek ellen. Vallása, felekezeti hovatartozása, neme, testi, szellemi vagy lelki állapota, mássága, életkora, életmódbeli, életviteli különbözősége miatt senkit sem becsmérelhet, nem terjeszthet senkiről előítéletet kifejező rágalmakat.”

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség úgy fogalmaz: rég kiderült, 

a MÚOSZ mára mind szakmailag, mind erkölcsileg méltatlanná vált arra, hogy újságírószövetségnek nevezze magát.

A Médiaszövetség felhívja a székházát, üdülőjét pénzzé tevő látszat-egyesületet, hogy amennyiben nem képesek betartatni, vagy legalább átírni a saját szabályaikat, legalább arra szakítsanak egy kis időt, hogy feloszlassák magukat.

 

Borítókép : Arató András (Fotó forrása: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.