Zalaegerszeg regionális szerepkörre hivatott

Bővülő munkalehetőségek, a jövő technológiáját fejlesztő központok, kulturális és sportlehetőségek, élhető város – ez jellemezte Zalaegerszeget az elmúlt öt évben, és Balaicz Zoltán reményei szerint ez lesz az útja a következő fél évtizedben is a zalai vármegyeszékhelynek. Az újrázásra készülő kormánypárti polgármester a számvetés fontosságát és a felelősségteljes döntéshozatalt is kiemelte, mint a sikeres városvezetés kulcsát.

2024. 03. 26. 4:55
PEZ_8713
Balaicz Zoltán 2014 óta vezeti a dinamikusan fejlődő zalai vármegyeszékhelyet (Fotó: Pezzetta Umberto)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zalaegerszeg megérett arra, hogy a megyeszékhelyi funkciók ellátásán túl térségi, regionális meghatározó szerepkört is magára vállaljon. Erre predesztinálja az északi ipari parkban, 265 hektáros területen épült, a hagyományos, az elektromos, valamint az önvezető gépjárművek kutatás-fejlesztésének és innovációjának Európában is egyedülálló bázisa, a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya, mely mágnesként vonzza a kiegészítő beruházásokat, a kutató- és fejlesztőközpontokat és az egyetemi hátteret – válaszolta Balaicz Zoltán arra a kérdésre, miszerint az újraválasztását követő öt évben milyen terveket valósítana meg.

A ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központ új épületegységei az ünnepélyes átadó napján Zalaegerszegen 2022. október 21-én (Fotó: MTI/Filep István)

Zalaegerszeg Fidesz–KDNP-s polgármestere hozzátette: néhány év alatt

a tesztpálya köré telepedő cégek ezer új, magasan kvalifikált munkahelyet hoztak létre a városban.

– A kiszámítható gazdasági környezet a város nagyobb, közép- és kisvállalkozásainak fejlődését is segíti. Ezt szem előtt tartva szeretnénk folytatni a munkát – fogalmazott a harmadik ciklusára készülő polgármester, aki szerint az önkormányzati választás számvetésre ösztönöz. – Városvezetőként különösen fontos ez, hiszen felelősségteljes, egy egész város polgárainak életét meghatározó döntéseket csak így hozhat az ember – tette hozzá Balaicz Zoltán.

A kormánypárti politikus a jelen legnagyobb kihívásának a városi úthálózat karbantartását, felújítását és fejlesztését nevezte. Elmondta, számszerűsítve Zalaegerszegen összesen 869 út és járda van. A városi úthálózat teljes hossza hatszáz kilométer, míg a járdáké 225 kilométer.

– Évente mintegy négyszázmillió forintot tudunk erre a célra fordítani saját forrásból, ami a 869 utca töredékére elég. Így jelentős eredményeket csak kormányzati támogatással, vagy pályázati forrásokkal lehet elérni – emelte ki Balaicz Zoltán.

Az úthálózattal, és a település infrastruktúrájával kapcsolatban a polgármester elmondta, jelenleg is zajlik Zalaegerszeg történetének legnagyobb út-, járda- és parkolóhely-fejlesztési beruházássorozata, melyet a település 1885-ben hivatalba lépett első és nagy városfejlesztő polgármesteréről Kovács Károly városépítő programnak neveztek el.

– A program részeként kormányzati támogatással csaknem száz helyen, 15 milliárd forint értékben újulnak meg vagy épülnek utak, járdák, terek, parkolók – mondta el a polgármester, majd hozzátette, az elmúlt években több, a lakosság komfortérzetét szolgáló beruházás készült el.

A Modern városok program keretében épült új uszoda, tanuszoda és városi strand, emellett az Alsóerdei Sport- és Élménypark is szolgálja a lakosság, illetve az ide látogatók aktív szabadidős kikapcsolódását. Megújult a Göcseji Múzeum, a szomszédban felépült Mindszentyneummal pedig tovább bővült a kulturális paletta.

Megépült a piacon a Göcseji Tudásközpont és a Zalaegerszegi Helyi Termék Piac, ahol a kézművestermékek megvásárlásának lehetősége mellett mesterségbemutatókkal, kulturális műsorokkal kedveskednek az érdeklődőknek.

– A sort a jövőben is folytatni szeretnénk, a kerékpárutak fejlesztésével, továbbá a TOP Plusz program adta lehetőségekkel – jelentette ki Balaicz Zoltán, majd hozzátette, a növekvő helyi iparűzési adóbevételek, állami támogatások mellett az Európai Uniós források is elengedhetetlenek ahhoz, hogy a jövőben Zalaegerszeg infra­struktúrája, és a helyiek életminősége hatékonyan tudjon fejlődni.

Borítókép: Balaicz Zoltán 2014 óta vezeti a dinamikusan fejlődő zalai vármegyeszékhelyet (Fotó: Pezzetta Umberto)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.