A közterületek fenntartása helyett látszatberuházásokkal foglalkozik a Főkert

Miközben a Bardóczi Sándor vezette Főkert rendszeresen újabb és újabb projektekbe vág, számos önkormányzati képviselő arról számolt be a Magyar Nemzetnek, hogy a cég alig foglalkozik a parkokkal, közterületekkel, amelyek így egyre rosszabb állapotba kerülnek.

2024. 04. 14. 6:25
Rákoskert
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest talán legimpozánsabb kerületében is gondot okoz a Főkert munkája. Az I. kerületben V. Naszályi Márta polgármester ahelyett, hogy a kerületiek érdekeit képviselné a Főkertnél és a fővárosnál, a Főkert és a főváros érdekei szerint próbál eljárni a kerületben Fazekas Csilla kerületi kormánypárti képviselő szerint.

Számos panasz érkezik hozzánk azzal kapcsolatban, hogy a kerületünkben a nagy parkok, például a Tabán, a Vérmező vagy a gellérthegyi Filozófusok kertje és a Sárkányrét környéke az elmúlt négy és fél év során nagyon elhanyagolttá vált. Ezek a területek a fővárosi önkormányzathoz, illetve a Főkert kezelésébe tartoznak, nincs érdemi ráhatásunk, hogy ezeket úgy tartsuk fenn, ahogy azt megérdemelnék az I. kerületben élők

– mondta el a Magyar Nemzetnek az önkormányzati képviselő. Beszámolt róla, hogy az I. kerületben élők leginkább a járdák és utak baleset-veszélyességére, a közvilágítás hiányára, az utcabútorok rossz állapotára, a sok szemétre és a gazos területekre szoktak panaszkodni.

Tavaly nyáron rendszeresen kaptam értesítést kutyatulajdonosoktól, hogy a Vérmező tele volt toklásszal a gyep gondozásának késedelme vagy elmaradása miatt, ez pedig a kutyáknak borzasztó fájdalmat és súlyos szövődményeket okozhat. A főtájépítész, Bardóczi Sándor korábban azzal próbálta magyarázni, miért nem nyírják a füvet a fővárosban, hogy majd öt-hat év múlva átveszi az egérárpa, azaz toklász helyét a virág

– emlékeztetett a politikus. Felidézte: a parkokban eredetileg kutyafuttatásra kijelölt területeket is méhlegelővé alakították át, ezzel megnehezítve a gazdák mindennapjait. Az állatorvosi számlák és a rengeteg kellemetlenség persze nem számít a baloldali kerületvezetésnek.

Azonban a Vérmező esetében ennél komolyabb problémákat is bemutatott az önkormányzati képviselő: az I. kerület 200 millió forint vissza nem térítendő támogatást adott a terület fejlesztésére a fővárosnak, amiből 60 millió forintot már elköltöttek.

A fejlesztés során azt tapasztaltuk, hogy képtelenek voltak szerződés szerint eljárni, a határidőket betartani, tehát komoly csúszással valósultak meg a munkák. 2022-ben az időközi önkormányzati választási kampány során a legnagyobb hőségben nyáron gyepesítettek és virágot ültettek, kevesebb szemétgyűjtő lett, az új padokat pedig sajnos legtöbbször hajléktalanok foglalják el. A Főkert közösségi tervezést is szervezett, amin én is részt vettem. Egyértelmű, hogy az itt élők elsősorban a közvilágítás és közbiztonság javítását, a parkok rendszeres, precíz karbantartását szeretnék

– magyarázta az önkormányzati képviselő, aki szerint a park rendezett fenntartása mellett, az ad hoc fejlesztések helyett átfogó parkmegújítási koncepcióban kellene gondolkodni, figyelembe véve az I. kerületiek igényeit.

 

Szerelemprojektek a II. kerületben

A II. kerületben a Főkert számos projektet hajtott végre, amelyek egyesek szerint alapvető működésnek tűnhetnek, azonban a cég hatalmas eredménynek tudja be őket. Ilyen a Margit körút zöldítése, ami csak részben volt sikeres, ugyanis míg a körút egyik felén bővítették a virágágyásokat és  teleültették őket, addig az út másik oldalára már csak szürke virágágyások jutottak. Majd pedig az építkezés és az ültetések befejezését követően a területet a Főkert jó időre magára hagyta, ezért a frissen ültetett növények jó része tönkrement.

Szintén a Főkert külső támogatók, programok segítségével két faültetést is szervezett a kerületben, aminek eredményeként több mint nyolcezer cserjét sikerült elültetniük. Azonban ezek jó része nem maradt életben a gondoskodás hiánya miatt.

A kerület polgármestere, Őrsi Gergely is rendszeresen részt vesz a Főkert által szervezett akciókon, és erről még képeket is megoszt a közösségi oldalán. Egyik alkalommal Zakar Andrással, a Főkert vezérigazgatójával közös képet is lőtt, amint romantikusan csodálják a védett szarvas bangó növény egyik példányát.

 

Eszetlen fakivágások az V. kerületben

Zöldítés helyett meglévő fákat vágott ki a Főkert a Belgrád rakparton.

Egy V. kerületi Facebook-csoport bejegyzésében kellett szembesülnöm azzal, hogy önhatalmúlag és a megóvására való legcsekélyebb együttműködési szándék nélkül kivágták a belvárosiak fáit

– írta egyik posztjában Szentgyörgyvölgyi Péter. Az V. kerületi polgármester hozzáfűzte: nem ez volt az első eset, hogy Karácsony emberei kárt tettek a zöldfelületben, korábban a Belgrád rakpart két fáját károsították meg vízcsőépítési munkálatok miatt. Mint fogalmazott, az eset nem marad következmények nélkül, magyarázatot és megoldást vár a fővárostól.

Szentgyörgyvölgyi Péter elmondta, a Fővárosi Vízművek vízcsőépítési munkálatai során megkárosította a Belgrád rakpart 25. épület előtt álló két magas kőrist. Azt is tudakolta, hogyan lehetséges, hogy bár a szakvélemény szerint megfelelő kitámasztással tovább élhettek volna a fák, és a Belváros önkormányzata nyomatékosan jelezte Karácsony főtájépítészének, hogy nem adja hozzájárulását a kivágásukhoz, a Főkert önhatalmúlag mégis kivágta a fákat.

 

Tulipánokkal a vízpazarlás ellen

Ferencvárosban odáig fajult a helyzet, hogy a Főkert helyett a kerületi önkormányzat tart karban számos fővárosi területet Gyurákovics Andrea, a IX. kerület polgármesterjelöltje szerint.

A kivéreztetett kerületünk, Ferencváros annyira jól áll, hogy ingyen és bérmentve, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül karbantartjuk a főváros tulajdonában álló Nehru-partot. Emellett a kerület kénytelen a Mester utcában és az Üllői úton található növénykazettákat is rendben tartani

– jelentette ki a politikus. Az említett növénykazettákba a főváros tulipánokat ültetett. Ezt Bardóczi Sándor főtájépítész azzal indokolta, hogy azért kell tulipánokkal beültetni a területet, mert azt nem kell locsolni.

A polgármesterjelölt elárulta, hogy az M5-ös kivezető szakaszán, a Nagykőrösi és az Ecseri út mentén is térdig érő gazzal lehet találkozni nyaranta, ugyanis a főváros évente csak néhány alkalommal nyírja le a főutak melletti területeket.

 

Elhanyagolt külső területek

A januári fővárosi közgyűlésen felszólalt a XVI. kerület polgármestere, Kovács Péter, aki arról beszélt, hogy a kerületében található fővárosi fenntartású zöldterületek mostanra olyan rossz állapotba kerültek, hogy a kerületiek döntő többsége rendszeresen panaszt tesz az önkormányzatnál.

A politikus felajánlotta, hogy a XVI. kerület szívesen átvállalja a területek fenntartását, ugyanis jelenleg ennek nincs gazdája.

Kérem a főpolgármester urat, hogy vagy ennél a cégnél csináljon valami reformot, és tényleg a zöldfelületeket tartsák karban, vagy legalább válaszoljon a levelemre, egyezzünk meg, és a kerületi önkormányzat majd saját hatáskörében nem évi kétszer fogja kaszálni a területeket, hanem többször, hogy szép, nyugodt, tiszta, rendezett legyen

– mondta el a közgyűlésen a polgármester.

 

Magára hagyott XIII. kerület

A kerületben még csak fejlesztésekről sem lehet beszélni a XIII. kerület polgármestjelöltje szerint.

Tulajdonképpen munka sem zajlik, még csak karban sem tartják azokat a területeket, amelyeket nem fejlesztenek. Ahhoz, hogy elrontsanak valamit, először kicsit dolgozni kellene, azonban idáig se jutottunk el

– jelentette ki a politikus. Két területet is kiemelt, ami jól mutatja a Főkert viszonyulását a közterületekhez. Az egyik ilyen a Szent István park, amely az utóbbi időben ideológiai csatározások színtere lett. Ugyanis a parkban található Lukács György marxista ideológus szobra, amit korábban eltávolításra ítéltek, majd a kerületi vezetés megakadályozta a szobor elmozdítását és a Szent István-szobor elhelyezését a parkban.

Szintén rendkívül problémás a Rákos-patak területe, ami egy nagyon jól fejleszthető terület lenne, és a lakosok igényelnék is a rekreációs zónák kialakítását, ennek ellenére a fű lekaszálása is komoly gondot okoz a területen

– jelentette ki a politikus. Rámutatott: a Rákóczi-patak környéke miatt nagyon sok levelet kap az önkormányzat, a lakosok ugyanis rendszeresen azon háborognak, hogy nem tudják használni a területet a magasra nőtt gaz miatt.

 

Elhanyagolt és balesetveszélyes erdősítési projekt

Két évvel ezelőtt a Főkert a lakosok tiltakozása ellenére faültetésbe kezdett a XVII. kerületben. A terület azonban mostanra elhanyagolt és balesetveszélyes lett.

A Főkert még két évvel ezelőtt kezdett erdősítésbe Rákoscsabán, Rákoskert vasútállomás közvetlen közelében. A területen, amelyet a helyiek korábban kutyasétáltatásra és rekreációra használtak, a Főkert társadalmi egyeztetés nélkül speciális erdősítésbe kezdett, annak ellenére, hogy a helyiek több fórumon is ellenérzésüknek adtak hangot.

Rákoskert
Fotó: Havran Zoltán

A főváros ennek ellenére folytatta az erdősítést, melynek részeként erdőfoltokat alakítottak ki, ezekben pedig számos növény- és fafajtát helyeztek el, így biztosítva a biodiverzitást. Azonban az ültetések és a frissen ültetett növényeket körülvevő csirkeháló befejezése után a Főkert magára hagyta a területet, így az ott elültetett fák döntő többsége kiszáradt, és csak a kiszáradt csonkok, illetve a csirkehálókat és a cserjéket támasztó botok erdeje maradt hátra.

Rákoskert
Fotó: Havran Zoltán

Timmel Ede, a kerület önkormányzati képviselője lapunknak elmondta: a helyi lakosok rendszeresen panasszal élnek a mostanra balesetveszélyessé váló projekt maradványaival kapcsolatban, ugyanis a kutyák rendszeresen fennakadnak, és megsérülnek a hálóban. Szintén probléma, hogy a területen nyaranta combközépig ér a gaz, ami ellehetetleníti, hogy a helyiek a területet érdemben használják. Emellett a magas növénytakaró elrejti a kiszáradt facsemetéket védő hálót és karókat, amelyek így még inkább balesetveszélyesek.

Borítókép: Rákoskert (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.