Kocsis Máté elárulta véleményét az új gyermekvédelmi csomagról

A kormánypártok kedd este benyújtották az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot, amely értelmében a jövőben tovább szigorodhatnak majd a pedofiloknak járó büntetések. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a törvénycsomag főbb pontjairól, a hatálybalépés várható időpontjáról, és európai parlamenti választás tétjéről beszélt a Mandinernek.

Forrás: Mandiner2024. 04. 26. 14:18
CPAC Kocsis Máté
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A most benyújtott törvénycsomag 22 törvény módosítására tesz javaslatot. Ezt a lépést egy hosszú, másfél éves előkészítő munka előzte meg. A gyermekvédelmi javaslatok benyújtását is folytatni szeretnék az őszi parlamenti ülésszakban – mondta Kocsis Máté. Hozzátette: Számos fontos kérdés ugyanis még vita alatt áll, így itt még nem ér véget a jogszabályi környezet módosítása.

A Fidesz frakcióvezetője kiemelte a törvénycsomag azon pontját, ami kimondja, hogy pedofil bűnelkövetők számára a jövőben nem lesz elévülés, sem feltételes szabadlábra helyezés, és erkölcsi bizonyítványt sem kaphatnak. 

Akik életre szóló testi és lelki sérülést okoznak egy gyermeknek, azoknak az állam egy életre szóló bélyeget fog a homlokára ragasztani.

– mondta Kocsis Máté. Hozzátette: ezentúl azok a gyermekekkel foglalkozó szakemberek is két év szabadságvesztéssel lesznek sújthatók, akik nem jelzik az illetékes szerveknek, hogy egy gyermeket bántalmaznak a környezetükben.

A frakcióvezető arra a kérdésre, hogy milyen jogosítványokat ad az új törvénycsomag, kiemelte: fontos javaslatnak tartja, hogy a szülők a jövőben a gyermekük telefonjára, számítógépére egy szűrt internetet kérhetnek. Hamarosan elkészül a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság által összeállított feketelista, és a szülők kérhetik majd, hogy az ezen szereplő oldalakat a szolgáltató ne jelenítse meg a gyermekek telefonjain – jelezte. 

Összességében ez egy nagy lépés afelé, hogy a szülők maguk is tehessenek a gyermekük biztonságáért

– hangsúlyozta. Hozzátette: emellett azokat az online tartalmakat, amelyek a gyermekekre nézve súlyosan jogsértők, egy felhasználóbarát felületen lehet bejelenteni.

Kocsis Máté elárulta azt is, hogy a 22 említett törvénymódosításból három notifikációköteles: az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokról szóló törvény, a reklámtörvény és az elektronikus hírközlési törvény. Az Európai Bizottságnak három hónapja van arra, hogy megállapítsa, hogy ezek jó javaslatok-e vagy sem.

A hatályba lépésükről nehezebb választ adni, mert eltérő a 22 törvény esetében. Van olyan például, amely csak 2025. szeptember 1-jén élesedik, például a szűrt internetre vonatkozó szabályozás, mivel az komoly előkészületeket igényel a szolgáltatók részéről. Míg más részek, például a Btk.-módosítás már idén hatályba lép – mondta a frakcióvezető.

A baloldal sosem szavazta meg a gyermekvédelmi javaslatokat. Kocsis Máté nem tudja, hogy most, hogy fognak szavazni, de úgy gondolja, hogy ezt a témát nem fogja felhasználni a baloldal a kampányában. A baloldalnak csak addig volt fontos ez a téma, amíg tudtak támadni vele – jelezte.

A frakcióvezető szerint a legfőbb kampánytéma a háború, 

a nyugati világ és a hazai ellenzék is ezt tűzte a zászlajára: a háborúpárti álláspont képviseletét

– mondta.

Kocsis Máté szerint azért kap minden eddiginél nagyobb figyelmet az idei EP-választás itthon, mivel 

Európában változás kell

– hangsúlyozta. Hozzátette: ezt mindenki érzi, aki visszatekint az elmúlt öt évre.

Az európai vezetés elhibázta a Coviddal szembeni fellépést, késtek a védőeszközök, vakcinák. De elhibázták a háborúhoz való viszonyt is. 

A békepárti álláspont helyett a háborúpártiságot képviselik: a fegyverszállítást, valamint tankok, vadászrepülők és nagy hatótávolságú rakéták küldését

– mondta. Hozzátette: elhibázták a szankciós politikát is, gazdasági nehézségekbe sodorva az európai országokat.

Azóta sem tanultak a hibáikból

– hangsúlyozta Kocsis Máté

A Kocsis Mátéval készült teljes interjú a Mandineren olvasható.

Borítókép: Kocsis Máté (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.