Benyújtották az új gyermekvédelmi törvénycsomagot

Tovább szigorodnak a szabályok.

2024. 04. 23. 21:03
Budapest, 2023. december 13.
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője előterjesztőként szólal fel az Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről szóló kormánypárti országgyűlési határozati javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. december 13-án.
MTI/Koszticsák Szilárd
Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benyújtotta a kormány az új gyermekvédelmi törvénycsomagot az Országgyűlésnek – jelentette be közösségi oldalán Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. A törvénytervezet értelmében tovább szigorodnak a pedofilokat sújtó büntetések: nem évülnek el a pedofil jellegű szexuális bűncselekmények, nincs feltételes szabadlábra helyezés, nincs reintegrációs őrizet és az elkövetők soha nem kaphatnak erkölcsi bizonyítványt.

Bekerülnek a nyilvános pedofil-adatbázisba azok a magyar állampolgárok is, akik külföldön követnek el ilyen bűncselekményt. Emellett pedig akár két év börtönt is kaphatnak azok a gyermekekkel foglalkozó szakemberek, akik elmulasztják jelezni, ha a gyermek veszélyeztetett helyzetben van.

Szigorú alkalmassági vizsgálatoknak vetjük alá a gyermekvédelmi intézményekben dolgozókat annak érdekében, hogy a rájuk bízott gyermekek biztonságban nevelkedjenek. Fontos itt hangsúlyozni: a gyermekvédelemben rengeteg tisztességes, becsületes ember dolgozik, azokat kell kiszűrnünk közülük, akik beteg hajlamaik kiélése érdekében férkőztek közéjük

– emelte ki Kocsis Máté.

A törvénycsomag egyik eleme értelmében egyszerűbben lehet majd jelenteni és eltávolíttatni azokat a tartalmakat, amelyek sértik a gyermekek személyiségi jogait. A csomaghoz szorosan kapcsolódó másik módosítás pedig megvédi a gyermekeket az életkoruknak nem megfelelő tartalmaktól. Ez eszközt ad a szülők kezébe azzal, hogy egyfajta szűrt internetet kérhetnek a gyermekeiknek, melyen az NMHH által feketelistára tett oldalak nem lesznek elérhetők.

 

Borítókép: Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.