Ritka és rendkívül bonyolult műtétekről számolt be egy magyar klinika

A jövőben országos, majd európai regionális ellátó centrumként végzik a beavatkozásokat.

Forrás: MTI2024. 04. 17. 22:43
műtét
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek daganatos betegeken a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) fül-orr-gégészei és idegsebészei.

A speciális eljárás Magyarországon jelenleg csak a pécsi klinikán érhető el rendszeresen az érintett páciensek számára.

Eddig harmincét sikeres beavatkozást végzett el a munkacsoport, a nagyműtétekre pedig kéthetente tudnak sort keríteni.

Az oldalsó-koponyaalapi elváltozások kezelésében elvégzett összetett speciális műtétek hatalmas kihívás elé állítják az orvosokat, hiszen a beavatkozásokhoz komoly szakmai tapasztalatra és felkészültségre van szükség. A kooperáció a fül és a halántékcsont jó- és rosszindulatú elváltozásait, valamint a kisagy-híd szögleti daganatok különböző típusait kezeli a nemzetközi irányelvek szerint sebészeti és konzervatív módokon. Több alkalommal a műtét során hallásrehabilitációt is elvégeztek az orvosok, egy különleges eszköz beültetésével, úgynevezett cochlearis-implantációval.

A sikeres ellátáshoz nélkülözhetetlen személyi és tárgyi feltételek eddig csak korlátozottan vagy egyáltalán nem voltak elérhetők Magyarországon. Tavaly januártól azonban a PTE KK biztosítja a szakmai stáb rendszeres együttműködését. A pécsi klinikán a komplex műtéti beavatkozás biztonságához sokszor nélkülözhetetlen többcsatornás idegmonitor és navigációs berendezés is rendelkezésre áll, továbbá a műtéti vérzést csökkentő előzetes beavatkozásokat is elvégezhetik.

A PTE Klinikai Központ és a munkacsoport

a jövőben országos, majd európai regionális ellátó centrumként kívánja elvégezni a műtéteket,

valamint egy oldalsó koponyalap-sebészeti magyar és nemzetközi oktatói központ létrehozását is tervezik.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.