Az oregánó egy gyógynövény a konyhában, amelyet inkább fűszerként használunk. Pedig vitaminok és ásványi anyagok is vannak benne. Az alábbiakban bemutatjuk az oregánó testre gyakorolt csodálatos hatásait:
Itt a NAV válasza Karácsony Gergely vádjaira
Az oregánó egy gyógynövény a konyhában, amelyet inkább fűszerként használunk. Pedig vitaminok és ásványi anyagok is vannak benne. Az alábbiakban bemutatjuk az oregánó testre gyakorolt csodálatos hatásait:
Fokozza az immunitást – Az oregánó erős antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal bír, amely jól tud jönni a vírusos időszakban.
Felveszi a harcot a gyulladás ellen – A kutatások szerint az oregánónak gyulladáscsökkentő hatása is van. Ezért kiválóan kezelheti például az ízületi gyulladást.
Támogatja az egészséges szívműködést – Gazdag káliumban, amely a vérnyomás szabályozásában játszik fontos szerepet. Ezáltal járul hozzá a szív egészségéhez.
Erősítheti a csontokat – Nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, valamint magnéziumot. Mindkét ásványi anyag hozzájárul a csontok egészségéhez.
Segíthet megszüntetni a székrekedést – Csak főzzünk teát néhány friss oregánólevélből, és igyuk meg. Sőt, akár az üdítőnkhöz is keverhetünk némi friss vagy szárított oregánót.
Megőrzi a bőr egészségét – Karotinoidokat tartalmaz, amelyek jellemzően a narancssárga ételekben találhatók meg, például a sárgarépában és a tökben. Ezek a növényi vegyületek segítenek a bőr egészségének megőrzésében.
Támogatja az emésztést – Pozitívan befolyásolja az emésztést és az anyagcserét, ezáltal segít megelőzni a székrekedést.
Hasznos paraziták ellen – A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy az oregánóolaj különösen hasznos az emésztőrendszerben található paraziták ellen.
A teljes cikket ITT érheti el.
Kisokos a fűszerekről: mikor, melyiket tegyük az ételbe?
A leggyakrabban használtakat 3 csoportba soroltuk annak alapján, hogy a főzés megkezdése előtt, a főzés során vagy a főzés végeztével kell-e őket adagolni.
Rögtön mehetnek a fazékba
Ánizs, babérlevél, curry, csilipehely, édeskömény, fahéj, hagyma, kardamomtermés, koriandermag, kömény, kurkuma, mustármag, oregánó (szurokfű), szegfűbors, szegfűszeg, szemes bors, tárkony.
A kakukkfűnek, oregánónak, tárkonynak kifejezetten jót tesz, ha sok időt tölt az edényben, mert lassan és fokozatosan szabadulnak ki belőlük az ízanyagok. A csilipehellyel legyünk óvatosak, mert nagyon csípős lesz tőle az étel, ha túl korán kerül bele.
A kurkumánál, szegfűborsnál, köménynél egyáltalán nem kell törődnünk az időzítéssel, ráadásul nem árt nekik a magas hőmérséklet, amelyre a paprika keserű mellékízzel reagál. Az indiai konyhában bevett szokás, hogy egyes fűszereket felhasználás előtt megpörkölnek. Ettől intenzívebb ízt kap pl. az ánizs- és a mustármag vagy a hüvelyes kardamomtermés.
Itt a NAV válasza Karácsony Gergely vádjaira
Hallgattassék meg Csipes Ferenc is! – ezt kérik a hazai kajak-kenu sport meghatározó szereplői
Leszerelik az önkiszolgáló kasszákat, és kiderült, hogy már az air fryerekben sem bízhatunk!
Magyar Pétertől a felcsúti rendezvényén kértünk interjút + videó
Ezt már nem lehet visszaszívni, lelepleződött Katalin hercegné titka
Miklósa Erika szerint „összeomlott” a Magyar Péter rendezvényein fellépő Rost Andrea „művészeti reputációja” (VIDEÓ)
Ezért zuhanhatott le Ebrahim Raiszi helikoptere
Szenzációs hírt kaptak a magyar teniszezők a Roland Garroson
Tizenhárom perces vastaps Cannes-ban egy testhorrornak
Kozák kontra Csipes affér: a versenytársak letették a voksukat
Hat embert tartóztattak le adócsalás miatt, mintegy egymilliárdos a kár
Verőcei hajóbaleset: itt hibázhatott a motorcsónak vezetője az ügyvéd szerint, aki a Hableány-tragédia áldozatainak családtagjait képviselte + videó
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.