A leggyakrabban használtakat 3 csoportba soroltuk annak alapján, hogy a főzés megkezdése előtt, a főzés során vagy a főzés végeztével kell-e őket adagolni.
Rögtön mehetnek a fazékba
Ánizs, babérlevél, curry, csilipehely, édeskömény, fahéj, hagyma, kardamomtermés, koriandermag, kömény, kurkuma, mustármag, oregánó (szurokfű), szegfűbors, szegfűszeg, szemes bors, tárkony.
A kakukkfűnek, oregánónak, tárkonynak kifejezetten jót tesz, ha sok időt tölt az edényben, mert lassan és fokozatosan szabadulnak ki belőlük az ízanyagok. A csilipehellyel legyünk óvatosak, mert nagyon csípős lesz tőle az étel, ha túl korán kerül bele.
A kurkumánál, szegfűborsnál, köménynél egyáltalán nem kell törődnünk az időzítéssel, ráadásul nem árt nekik a magas hőmérséklet, amelyre a paprika keserű mellékízzel reagál. Az indiai konyhában bevett szokás, hogy egyes fűszereket felhasználás előtt megpörkölnek. Ettől intenzívebb ízt kap pl. az ánizs- és a mustármag vagy a hüvelyes kardamomtermés.
különféle fűszerek eltérően viselkednek a fazékban
Fotó: PEXELS
A főzés vége felé kerüljön az ételbe
Borókabogyó, borsikafű, Cayenne-bors, gyömbér, kakukkfű, majoránna, medvehagyma, paprika, rozmaring, sáfrány, zsálya.
A frissen tépett vagy aprított levélfűszerek (pl. majoránna, medvehagyma) meglehetősen érzékenyek, ezért csak rövid ideig, kíméletesen süssük vagy főzzük őket az étellel együtt. A reszelt gyömbért és a borókabogyót se tegyük ki hosszas hőkezelésnek! A megfűszerezett ételt fedő alatt főzzük készre, mert különben az elszálló gőzzel együtt sok értékes ízanyag is elillan.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Humusz, a csicseris csemege
A humusz nem csak a szerves anyagokban gazdag feketeföldet jelent, hanem egy finom krémet, melynek fő alkotórésze a csicseriborsó – olvasható a Mindmegette cikkében.
Mi a humusz?
Egy szendvicskrémnek vagy mártogatósnak is tökéletes étel, mely főtt, passzírozott csicseriborsóból, szezámpüréből (tahini), olívaolajból, citromléből, sóból, fokhagymából áll, régiónként más-más fűszerrel ízesítik még. Jól hangzik, ugye?
Humusz-eredet
A Közel-Keleten népszerű étel. A humusz szó jelentése eredetileg csicseriborsó, Humusz-bi-tahin-ként is találkozhatunk vele, ez szezámos csicseriborsó pürét jelent szó szerint. Írják hummusznak, hommosnak, houmus-nak is. Egyes források szerint az egyik legrégebben készített ételféleség, bár az első írásos forrás csak a 18. századi Damaszkuszban említi.
Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.