Humusz, a csicseris csemege

Egyes források szerint az egyik legrégebben készített ételféleség, bár az első írásos forrás csak a 18. századi Damaszkuszban említi.

null

Mi a humusz?

Egy szendvicskrémnek vagy mártogatósnak is tökéletes étel, mely főtt, passzírozott csicseriborsóból, szezámpüréből (tahini), olívaolajból, citromléből, sóból, fokhagymából áll, régiónként más-más fűszerrel ízesítik még. Jól hangzik, ugye?

A humusz szó jelentése eredetileg csicseriborsó, Humusz-bi-tahin-ként is találkozhatunk vele
Fotó: PEXELS

Humusz-eredet

A Közel-Keleten népszerű étel. A humusz szó jelentése eredetileg csicseriborsó, Humusz-bi-tahin-ként is találkozhatunk vele, ez szezámos csicseriborsó pürét jelent szó szerint. Írják hummusznak, hommosnak, houmus-nak is. Egyes források szerint az egyik legrégebben készített ételféleség, bár az első írásos forrás csak a 18. századi Damaszkuszban említi.

A csicseriborsó

A csicseriborsót több mint tízezer éve ismeri és fogyasztja az emberiség, már Palesztinában és Mezopotámiában is termelték. Vasban és C-vitaminban is gazdag, tartalmaz folsavat és B6-vitamint, proteineket és rostokat. A vegetáriánus táplálkozás híveinek is kedvelt étele.

Petrezselyem, citrom, fokhagyma, olaj, szezámkrém és római kömény a humusz legkedveltebb fűszerei
Fotó: PEXELS

Hogyan fogyasztjuk a humuszt?

Előételként leginkább – krémként kenyérrel, pitával. A meze nevű keleti étkezésnek is fontos része, ilyenkor falafellel, sült csirkével, hallal, padlizsánnal fogyasztják. Nyáron, amikor nincs kedvünk a meleg ételhez, különféle salátákkal kiegészítve tartalmas, de könnyű étel. Jól kiegészíti a paradicsom, az uborka, a koriander, a petrezselyem, a gomba, egész csicseriborsóval és olívával is szokták tálalni. Az arabok sokszor fult is fogyasztanak a humusz mellé, ez egy fava babból készült, elsősorban reggeli étel. A nyugati világban kekszekkel és tortilla csips-szel is tálalják. Lehet variálni sült paprikával, spenóttal, céklával.

Ha önálló ételként fogyasztanánk vagy vendégeknek szánjuk, süthetünk mellé szeletelt padlizsánt, készíthetünk korianderes répasalátát (reszelt répa, citromlé, olívaolaj, sok friss korianderzöld) vagy római köményes párolt répát, de jól illik hozzá a joghurtos padlizsánsaláta, sőt a szintén csicseriborsóból készülő falafel is.

Hogyan készül?

A legegyszerűbb csicseriborsó konzervet használni. Ha szárított csicserit használunk, áztassuk be éjszakára, és tegyünk a főzővizébe egy csipet szódabikarbonát. Még így sem számolhatunk rövid főzési idővel.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Itt a nagy csicseriborsókrém-teszt eredménye

A csicseriborsó már közel 8000 éve megtalálható biztosan Földünkön, ám az utóbbi években lett hatalmas divatja és nem csak a vegetáriániusok körében.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.