Trump visszavenné a Fed fölötti kontrollt + videó

Ha a volt elnök novemberben újra hatalomra kerül, akkor nem csak a geopolitikában kell komoly változásokra számítani.

2024. 05. 03. 4:55
Illusztráció
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump szövetségesei azon dolgoznak, hogy a megválasztása esetén nagyobb állami kontrollt alakítsanak ki az amerikai központi bank, azaz a Fed fölött – állítja a Wall Street Journal, melyre Hortay Olivér hívta fel a figyelmet a közösségi oldalán. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője jelezte: 

az Egyesült Államokban az üzleti körök jelentős befolyást képesek gyakorolni a politikára és ennek a képviselők finanszírozása, lobbitevékenység mellett más, közvetettebb eszközei is vannak.

Az előző választási kampányban például Trump több ízben szóvá tette, hogy a központi bank – amelynek függetlennek kellene lennie – a kamatdöntéseivel Joe Bident támogatta. Márpedig ezt – a működéssel szemben  kritikusok szerint – részben a szabályozatlanság és az üzleti szektor befolyásolási képessége tette lehetővé. 

– Trumpéknak talán igazuk van, talán nem, de nagyon úgy tűnik, hogyha a volt elnök novemberben újra hatalomra kerül, akkor nem csak a geopolitikában kell komoly változásokra számítani – tette hozzá Hortay Olivér. 

 

A legnagyobb ellenség

Az Egyesült Államok legnagyobb ellensége nem Kína vagy Oroszország, hanem a 35 billió dolláros adósságállomány – állapította meg a minap közölt elemzésében a The National Interest, a Center for the National Interest politikai agytröszt online platformja. Az idei 1,6 billió dolláros deficit, a 35 billió dolláros teljes adósság és az idei egybillió dolláros kamatfizetés mellett, ha az amerikai dollár már nem az elsődleges globális tartalékvaluta, és amennyiben egy valódi riválisa lép színre az amerikai valutának, akkor az egész amerikai pénzügyi rendszer összeomlik – olvasható a jelentésben, melyet a távirati iroda ismertetett. Miután Amerika a XX. század folyamán a világkereskedelem központi erejeként szolgált, Washington hozzászokott ahhoz, hogy belpolitikájában olyan pazarlóan költekezzen, amennyire csak akar, és külpolitikájában pusztító pénzügyi fegyverként vessen be szankciókat azon országok ellen, amelyekkel problémái vannak – áll a dokumentumban, amely szerint Washington visszaél gazdasági dominanciájával.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.