Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Victoria Nuland: A teljes amerikai kormány elégtételt érez az Észak Áramlat felrobbantása után + videó

– Cruz szenátor úr, önhöz hasonlóan én is, de szerintem a teljes amerikai kormányzat nagy elégtételt érez, hogy az Északi Áramlat gázvezeték, ahogyan ön fogalmazott, már csak egy kupac fém a tenger fenekén – fogalmazott egy január 26-ai meghallgatáson Victoria Nuland amerikai diplomata, eurázsiai ügyekért felelős egykori, illetve az amerikai külügy politikai ügyeiért jelenleg felelős államtitkára. Az Északi Áramlatot tönkretevő – a legtöbb fél megállapításai és következtetései szerint – szabotázs céljából szervezett akció kétségkívül visszavetette Oroszország zsarolási potenciálját, azonban Nuland megjegyzése nem volt túl bajtársias, mivel Európában komoly riadalmat keltett a robbantás.

Magyar Nemzet
2023. 01. 29. 12:17
Nuland, Victoria
Kijev, 2014. október 7. Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelõs államtitkár-helyettese a Tarasz Sevcsenko Kijevi Nemzeti Egyetem diákjai elõtt tart elõadást 2014. október 7-én. (MTI/EPA/Tecjana Zenkovics) Fotó: Tecjana Zenkovics
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrajnai háború korai szakaszának egyik legforróbb pillanata volt az Oroszországot és Németországot összekötő Északi Áramlat gázvezeték svéd és dániai gazdasági övezetbeli szakaszán történt robbanás, melynek során körülbelül ötvenméternyi vezeték roncsolódott szét.

A történtek után Oroszország a nyugati államokat vádolta terrorista cselekmény elkövetésével, míg az Európai Unió egyes tagállamai egyértelműen Moszkvának rótták fel a robbantást. A NATO és az Európai Unió nem sokkal a vezeték megsemmisülését követően bejelentette, hogy szorosabban fognak együttműködni a kritikus infrastruktúra védelmében. A vizsgálat eredménye az volt, hogy szabotázsakció történt, de a tettes kilétét nem tudták megállapítani.

Annak ellenére, hogy Németország a háború kitörését követően tiltakozásképp leállította a vezetéket, a robbantás komoly aggodalmakat keltett: az Európai Unió részéről egyenesen az energia fegyverként való használataként hivatkozott rá. Nuland és „a teljes kormányzat öröme” tehát igen borús és feszült pillanatokra utal vissza.

A meghallgatáson az államtitkár a republikánus Ted Cruz azon kijelentéseire válaszolt, miszerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jóval a háború kitörése előtt, még 2022 januárjában azzal a kéréssel, sőt (Cruz szavaival) „könyörgéssel” fordult az amerikai kormányzathoz, hogy fogadják el azt, az egyébként Cruz által beterjesztett Oroszország elleni szankciós javaslatot, ami az Északi Áramlaton érkező energiahordozókra vonatkozik. Zelenszkij akkor Ted Cruz szerint azt mondta, ez az utolsó esély arra, hogy megakadályozzák a háborút. 

Cruz azt kérdezte Nulandtól, hogy ő is így látta-e annak idején, amire az államtitkár egyértelmű nemmel felelt, szerinte Putyin mindenképpen háborúzni akart.

Joe Biden és kormányának tagjai azóta többször hitet tettek Ukrajna – gyakorlatilag feltétlen – támogatása mellett, és többször hangsúlyozták, hogy addig támogatják Ukrajnát, „ameddig csak szükséges”.

Victoria Nuland 2013 szeptemberétől 2017 novemberéig, Donald Trump elnöki beiktatásáig volt az Obama-adminisztráció európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese volt. Hozzá tartozott tehát Ukrajna is, aminek kapcsán a majdani forradalomban bizonyíthatóan meglehetősen aktív szerepet vállalt. 

Egy lehallgatott – az Egyesült Államok által nem is vitatott valódiságú – telefonbeszélgetésben például nyomdafestéket nem tűrő hangnemben szidta az Európai Uniót az Egyesült Államok akkori kijevi nagykövetének, amiért az ukrajnai ellenzéket nem támogatja kellő lendülettel és erőforrásokkal.

 A Magyarországot is folyamatosan kritizáló Nulandnek egyébként több másik állam is felrótta, hogy beleavatkozik belügyeikbe, és több szakértő is úgy vélekedett, hogy magatartásával és döntéseivel olyannyira meggyengítette a transzatlanti politikai kapcsolatokat, hogy az már Putyin kezére játszott 2014-ben.

 

Borítókép: Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese a Tarasz Sevcsenko Kijevi Nemzeti Egyetem diákjai előtt tart előadást  2014. október 7-én (Fotó: MTI/EPA/Tecjana Zenkovics)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.