Emberi magzatok másolatát postázták el a spanyol politikusoknak

Tizenkét hetes magzatok replikáit küldte el két jogvédő szervezet az abortusztörvényt jóváhagyó politikai vezetőknek.

Munkatársunktól
2023. 03. 06. 18:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenkét hetes emberi magzatok másolatát postázták el több spanyolországi politikusnak. A csomagokat két, emberi jogokat, illetve az élethez való jogot képviselő szervezet adta postára, hogy így tiltakozzon a február közepén végleg elfogadott új abortusztörvény ellen. Ennek értelmében aki betöltötte 16. évét, már nincs szüksége szülői beleegyezésre ahhoz, hogy terhességmegszakítást kérjen. Emellett megszüntették a beavatkozás előtti háromnapos gondolkodási időt, és szinte minden közkórházban elérhetővé tették az abortuszt, hogy egyetlen nőnek se kelljen otthonától akár több száz kilométer távolságra utaznia.

Két, emberi jogokat, illetve az élethez való jogot védő spanyol szervezet szélsőséges módját választotta annak, hogy tiltakozzon az új norma ellen. A törvényt elfogadó szocialista, szélsőbaloldali és nacionalista pártok több politikusának levelet küldtek, amelybe egy 12 hetes magzat másolatát tették. A zacskóban a vért szimbolizáló piros folyadék is volt.

Az egyik szervezet elnökének levelét is mellékelték a küldeményhez, amiben kifejtette egyet nem értését a törvénnyel, amit borzasztóbbnak titulált annál is, mint amit a José Luis Rodriguez Zapatero vezette előző baloldali kormány idején hagytak jóvá Spanyolországban

Azt írta, hogy az érintett képviselők szavazatukkal rábólintottak a műtéti úton végrehajtott „szélsőséges erőszakra és kegyetlenségre”, nem számolva azzal sem, hogy nők millióit tették ki a beavatkozás utáni fizikai és pszichológiai nehézségeknek. Hozzáfűzte, hogy a 12 hetes magzatok másolatával szemléltetni akarják annak a 90 ezer spanyol magzatnak a halálát, akiket már az előző baloldali kormány abortusztörvényével megöltek.

Az új jogszabályokat kidolgozó Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) képviselője, Javier Sánchez Serna elítélte a két szervezetet a küldemények miatt, és szerintük pontosan az ilyen szélsőséges akciók miatt kell őket távol tartani a női klinikáktól.

A törvényre igennel szavazó baszk nacionalista párt, az EH Bildu képviselője pedig közölte: az ultrakatolikus csoportok annak ellenére zaklatják a terhességmegszakítás mellett állást foglaló nőket, hogy az 2022 áprilisa óta tilos Spanyolországban, így a kérdést ismét a parlament elé terjeszti

Borítókép: Kép a levélről és a magzatmásolatról, amelyet néhány kongresszusi képviselőnek küldtek el (Forrás: Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.