Megosztja a kormánypártokat a migráció kezelésének módja

Az olasz kabinet tagjai jelképes helyszínen, a calabriai partoknál gyűltek össze tanácskozni.

2023. 03. 09. 16:49
MELONI, Giorgia
Brüsszel, 2023. február 9. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök érkezik az Európa-épület konferenciatermébe, mielõtt megkezdõdik az európai uniós tagországok állam- és kormányfõit tömörítõ Európai Tanács kétnapos brüsszeli tanácskozásának elsõ napi ülése 2023. február 9-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két héttel ezelőtti tengeri baleset színhelyén, a calabriai Steccato di Cutróban gyűltek össze csütörtökön az olasz kormány tagjai, hogy megvitassák a migráció kezelésére és az emberkereskedők büntetésének szigorítására vonatkozó legújabb törvényjavaslatot. A kormányülés helyszínéről Giorgia Meloni miniszterelnök döntött, jelezve, hogy nemcsak Olaszországnak, hanem a nemzetközi közösségnek együtt kell megoldást találnia korunk nagy kihívására, a migrációra.

Hetvenketten vesztették életüket annak következtében, hogy egy illegális bevándorlókat Európába szállító hajó február 26-án zátonyra futott a viharos tengeren a calabriai partoknál. Az olasz parti őrség munkatársai még mindig az eltűntek holttesteinek felkutatásán dolgoznak. Meloni hangsúlyozta: a tragédia nem ismétlődhet meg, mindenki erkölcsi felelősséggel tartozik a Földközi-tengeren meghalt személyek életéért, különös tekintettel, hogy az áldozatok az afganisztáni tálibok és a háború elől menekültek.

Az olasz sajtó híradásai szerint némi feszültség alakult ki a kormánykoalíción belül, mivel különbségek vannak Giorgia Meloni kormányfő és Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes, az egyik kisebb kormánypárt, a Liga főtitkára között a bevándorlási politika irányelveire vonatkozóan. Több sajtóforrás beszámolt arról, hogy a Liga politikusai a Matteo Salvini nevét hordozó korábbi, 2018-as migrációs biztonsági csomag szigorú irányvonalához való visszatérést szorgalmazzák, míg Giorgia Meloni egy mérsékeltebb irányvonalat követne, amely némiképpen illeszkedik a Vatikán és az Európai Unió elvárásaihoz.

Hordalék borítja a tengerpartot a dél-olaszországi Steccato di Cutro közelében elsüllyedt migránshajó partra mosott roncsánál 2023. február 27-én. (Fotó: MTI/AP/LaPresse/Giovanni Isolino)

A sajtó munkatársainak sikerült megszerezniük a kormányülés elé terjesztett dokumentumot, amely elsősorban az embercsempészet visszaszorításáról és a szankciók szigorításáról szól.

A kormány célja többek között az, hogy az embercsempészekre akár harmincévnyi börtönbüntetést is kiszabhassanak, abban az esetben, ha a tengeri átkelés hajótöréssel végződik és emberéleteket követel.

A tervezet ugyanakkor megkönnyítené a menedékkérelemre jogosultak Olaszországba jutását: humanitárius folyosók kialakításával biztonságos utazási körülményeket garantálna a konfliktusövezetekből menekülők számára. A  Törökországból és Libanonból induló migrációs útvonalak fokozott ellenőrzése is a terv része. A célkitűzések között szerepel hotspotok kialakítása a kiindulási országokban, ahol a menedékkérelmeket is feldolgoznák.

Az olasz sajtóértékelések szerint Giorgia Meloni egyik legnagyobb érdeme, hogy sikerült meggyőznie az észak-európai tagországokat az összefogás fontosságáról. Meloni szerdán fogadta Mark Rutte holland miniszterelnököt, majd Rutte bejelentette, hogy készen áll egy holland–olasz afrikai misszióra az afrikai országokkal való szorosabb együttműködés kialakítása céljából. Diplomáciai források szerint a holland miniszterelnök azt tervezi, hogy Egyiptomba és Líbiába is elkíséri Gioirgia Melonit. Szolidaritásáról biztosította az olasz kormányt a német belügyminiszter, Nancy Faeser is. A belügyi tárca vezetője a hajótörés után bejelentette, hogy Németország vállalja a túlélők egy részének befogadását.

Mindeközben folytatódik a dél-olaszországi szigetek megszállása.

Szerdán és csütörtökön egymás után kötöttek ki a migránsokat szállító hajók Lampedusán, 24 óra leforgása alatt 1100-an érkeztek a szigetre. Egy Tunéziából induló csónak hajótörést szenvedett Lampedusa partjainál. Az olasz parti őrség munkatársai húsz embert mentettek ki a tenger hullámai közül, egy nő holttestét találták a szerencsétlenség helyszínén.

 

Borítókép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök Brüsszelben 2023. február 9-én. (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.