Szégyenletes árulás − így reagáltak Macron szavaira a tengerentúlon

Emmanuel Macron állításai kínosak, szégyenletesek és geopolitikai szempontból nagyon naivak voltak − fogalmazott Mike Gallagher republikánus képviselő. A francia elnök nyilatkozata, miszerint Európának saját stratégiai autonómiáját kell kialakítania és nem kell pánikszerűen követni az Egyesült Államok politikáját nagy port vert fel a tengerentúlon és Európában egyaránt.

2023. 04. 11. 17:53
MACRON, Emmanuel; HSZI Csin-ping
Kuangcsou, 2023. április 07. A hivatalos látogatáson Kínában tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök (j) Hszi Csin-ping kínai államfõ társaságában a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartománybeli Kuangcsouban 2023. április 7-én. MTI/AP/SIPA Pool/Jacques Witt Fotó: Jacques Witt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron állításai kínosak, szégyenletesek és geopolitikai szempontból nagyon naivak voltak − fogalmazott Mike Gallagher, az amerikai képviselőház Kína-ügyekkel foglalkozó bizottságának republikánus elnöke. A politikus a francia elnök hétvégi interjújára utalt, melyben Macron arról beszélt, hogy Európának nem kellene követnie sem az Egyesült Államok, sem Kína politikáját Tajvan ügyében. Az államfő szerint Európának egy harmadik pólus kialakításán kellene dolgoznia, és stratégiai autonómiát elérve saját érdekeit kellene érvényesítenie az amerikai politika pánikszerű követése helyett.

MACRON, Emmanuel; HSZI Csin-ping
A hivatalos látogatáson Kínában tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök (balra) és Hszi Csin-ping kínai államfő a francia–kínai vállalkozói tanács ülésén Pekingben, 2023. április 6-án. Fotó: MTI/AP/AFP/Ludovic Marin

Macron szavai heves indulatokat váltottak ki a tengerentúlon. 

A francia elnök nézetei elkeserítők, mert a Kínai Kommunista Párt tajvani fenyegetése egyre nagyobb veszélyt jelent a globális erőegyensúlyra

− jelentette ki Michael McCaul, a képviselőház külügyi bizottságának vezetője. Egyes republikánus politikusok az amerikai−francia kapcsolatok újraértékelését helyezték kilátásba. − Ha Párizs valóban elkötelezte magát amellett, hogy hátrahagyja a demokratikus nemzeteket egy brutális kommunista rezsim javára, az Egyesült Államoknak át kell értékelnie a Franciaországgal szembeni magatartását − mutatott rá Chris Smith. A képviselő Macron nyilatkozatát Tajvan elárulásának nevezte. 

A Fehér Ház már visszafogottabban reagált a francia elnök kijelentéseire. − Franciaországgal mint szövetségesünkkel és barátunkkal folytatott kiváló együttműködésre és koordinációra összpontosítunk − húzta alá John Kirby, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője.

Egyesek úgy vélik, Macron állításai Ukrajna Washington általi támogatására is hatással lehetnek. A republikánusok egyik félidős választási ígérete volt, hogy visszafogják a Kijevnek nyújtott katonai támogatás mértékét.

Ha Macron egész Európa nevében beszél, és most az az álláspontjuk, hogy nem fognak az USA és Kína között állást foglalni Tajvan ügyében, talán azt kellene mondanunk, hogy mi Tajvanra és a Kína által jelentett fenyegetésekre fogunk koncentrálni, ti pedig Ukrajnával és Európával foglalkozzatok

− írta Twitter-bejegyzésében Marco Rubio floridai szenátor. 

Macron szavai a Kína-kritikus európai politikusoknak sem tetszettek. − Macron megjegyzései nemcsak Tajvan világgazdaságban elfoglalt létfontosságú helyét hagyják figyelmen kívül, hanem aláássák a nemzetközi közösség évtizedek óta tartó elkötelezettségét a Tajvani-szoroson átívelő béke fenntartása mellett − áll a Kínával foglalkozó parlamentközi szövetség (IPAC) állásfoglalásában. 

Hangsúlyozni kell, hogy az elnök szavai súlyosan eltérnek az európai törvényhozásokban és azon túl tapasztalható véleményektől

− folytatódik a közlemény.

A francia elnök nyilatkozatára Peking is reagált, a kínai külügyminisztérium arra kérte a világ országait, hogy tartsák tiszteletben az egy Kína elvét. 

Reméljük, hogy minden ország felismeri a tajvani kérdés lényegét, ragaszkodik az egy Kína elvéhez, és határozottan ellenzi Tajvan függetlenségének és szeparatista tevékenységének minden formáját

− fogalmazott a pekingi tárcavezető. 

Borítókép: A hivatalos látogatáson Kínában tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök (jobbra) Hszi Csin-ping kínai államfő társaságában a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartománybeli Kuangcsouban 2023. április 7-én (Fotó: MTI/AP/SIPA Pool/Jacques Witt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.