Emmanuel Macron arra figyelmeztetett, Európa vazallussá válik

A francia elnök szerint sem az Egyesült Államokat, sem Kínát nem kellene követni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 09. 21:51
null
CHINA-FRANCE-DIPLOMACY Fotó: JACQUES WITT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron francia államfő szerint az Európai Uniónak nem kellene sem az Egyesült Államokat, sem Kínát követnie a tajvani kérdésben. 

A legrosszabb dolog az lenne, ha mi, európaiak azt gondolnánk, hogy követni kéne a tajvani kérdésben bárkit is, és alkalmazkodnunk kellene az amerikai ritmushoz és a kínai túlreagáláshoz

– jelentette ki a francia elnök a Les Echos című napilapban vasárnap megjelent interjúban.

A vezető francia gazdasági lap még azelőtt készített interjút Emmanuel Macronnal pekingi látogatásán, hogy a kínai hadsereg szombaton háromnapos hadgyakorlatba kezdett a Tajvani-szorosban, miután a tajvani elnök, Caj Jing-ven az Egyesült Államokban találkozott az amerikai képviselőház elnökével, Kevin McCarthyval.

A francia elnök ébredésre szólította fel Európát. – A mi prioritásunk nem az, hogy alkalmazkodjunk mások menetrendjéhez a világ minden térségében – fogalmazott Emmanuel Macron.

A francia elnök pénteken Pekingben tárgyalt a tajvani kérdésről Hszi Csin-ping kínai elnökkel. – A megbeszélés tartalmas és őszinte volt a két fél között a térség feszültségeinek felhalmozódásáról – tudatta a francia elnöki hivatal. Emmanuel Macron szerint Európa feladata a stratégiai autonómiájának a megalkotása, s ezért az interjúban óva intett a Kína és Egyesült Államok közötti kétpólusú ellentétes folyamat felgyorsulásától, amely miatt sem idő, sem pénzügyi eszközök nem maradnak a stratégiai autonómia létrehozására.

 

Vazallusokká válunk, miközben lehetnénk a harmadik pólus, ha marad néhány évünk megalkotni azt

 

– mondta a francia elnök. –Paradoxon lenne, hogy éppen akkor, amikor egy valódi európai stratégiai autonómia alapjait helyezzük el, elkezdenénk az amerikai politikát követni, pánikszerűen – tette hozzá.

A francia elnök üdvözölte, hogy az Európai Unión belül megnyerte az ideológiai csatát. – Mondhatnánk, hogy öt éve az európai szuverenitás még nem létezett – vélekedett. Szorgalmazta az európai védelmi politika megerősítését, valamint a nukleáris és a megújuló energiák érdekében folytatott küzdelem felgyorsítását.

Borítókép: Emmanuel Macron francia és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozója (Fotó: Jacques Witt)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.