Peking alaposan megleckéztette Ursula von der Leyent

Miközben Macront tárt karokkal, az Európai Bizottság elnökét igen hűvösen fogadták Kínában.

Magyar Nemzet
2023. 04. 08. 9:24
MACRON, Emmanuel; HSZI Csin-ping; VON DER LEYEN, Ursula
Peking, 2023. április 06. Hszi Csin-ping kínai államfõ (k) Emmanuel Macron francia elnököt (b) és Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét fogadja a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2023. április 6-án. MTI/AP/AFP pool/Ludovic Marin Fotó: Ludovic Marin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron francia elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke az európai egységet kívánták hangsúlyozni e heti pekingi látogatásukkal, ám a két vezető tervét felülírta eltérő fogadtatásuk – számolt be róla a Politico brüsszeli hírportál. Miután Macron gépe landolt, a kínai külügyminiszter személyesen üdvözölte őt, ráadásul az elnököt katonai parádéval is köszöntötték a Tienanmen téren. Eközben Von der Leyen érkezésekor a környezetvédelemért felelős miniszterrel találkozott a repülőtér hagyományos utaskijáratánál.

MAO Ce-tung; MACRON, Emmanuel; HSZI Csin-ping
Katonai parádé fogadja Emmanuel Macront Pekingben. Fotó: Ng Han-kuan

A francia államfő programja igen zsúfolt is volt, a többi között pazar állami fogadáson vett részt Hszi Csin-ping kínai elnökkel. A bizottsági elnök ezidőtájt sajtótájékoztatót tartott az uniós küldöttség saját pekingi székházában. 

Az állami média szintén a kínai–francia kapcsolatokat éltette, miközben Von der Leyent amerikai bábként démonizálta.

– Von der Leyen egy jól ismert Amerika-párti személyiség, aki eladja Európát az Egyesült Államok kedvéért, és aki erőfeszítést nem kímélve rábírja Európát, hogy szembeszálljon Oroszországgal. Csak úgy jutott el Kínába, hogy Macron mellé állt – írta a kínai honvédelmi minisztériumhoz kapcsolódó közösségi felületen megjelent cikk.

VON DER LEYEN, Ursula
Állami bankett helyett sajtótájékoztatóval múlatta az időt Pekingben Ursula von der Leyen. Fotó: Hao Vu

Az eltérő hozzáállás a két vezetőhöz azt tükrözi, hogy az ázsiai ország vezetése nagyobb esélyt lát arra, hogy Párizzsal jusson közös nevezőre, semmint az Európai Unióval, amely fenntartásokkal kezeli Kínát.

A francia elnök és a bizottsági vezető nézeteltérései a Kína-politikát illetően felszínre is kerültek a látogatás során; miközben Macron törekszik az együttműködésre Pekinggel, Von der Leyen harciasan áll hozzá.

Míg a francia tisztviselők hangsúlyozták, hogy Macron nem akarja felvetni Tajvan kérdését vendéglátójának, az EB elnöke egyből felhozta a témát Hszi Csin-pinggel folytatott tárgyalásain.

Ezek után nem is meglepő, hogy a látogatás végén a francia és a kínai elnök adott ki közös nyilatkozatot az ukrajnai béke helyreállítása érdekében. Az MTI által ismertetett dokumentum szerint a két ország ellenzi az atomerőművek és más békés atomlétesítmények elleni fegyveres támadásokat, és támogatja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) a zaporizzsjai erőmű biztonságának szavatolására irányuló erőfeszítéseit. A Kuangcsou városban rendezett pénteki vacsorán Emmanuel Macron és Hszi Csin-ping hangsúlyozta: a konfliktusban érintett valamennyi félnek gondosan be kell tartania a nemzetközi humanitárius jogot. 

A kínai elnök kiemelte, a politikai rendezés az egyetlen megfelelő eszköz az ukrajnai válság megoldásában, és a két félnek félúton kell találkoznia, hogy megteremtsék ennek feltételeit. 

A két vezető csütörtökön Pekingben kilencven percig tárgyalt, a találkozójuk kezdetén Emmanuel Macron felhívta Hszi Csin-ping figyelmét arra, hogy az ukrajnai háború nagy csapást mért a nemzetközi stabilitásra, és számít Kínára, hogy mindenkit visszatérít a tárgyalóasztalhoz. A francia fél tájékoztatása szerint Hszi Csin-ping kijelentette: kész felhívni Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, első ízben a konfliktus kezdete óta, hozzátéve, hogy ezt egy általa választott időpontban teszi meg. Kína februárban tette közzé 12 pontos álláspontját az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban. A béketervnek is tekintett kezdeményezés felszólítja Moszkvát és Kijevet a tárgyalásokra – tette hozzá az MTI.

 

 

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai államfő (k) Emmanuel Macron francia elnököt (b) és Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét fogadja a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2023. április 6-án. MTI/AP/AFP pool/Ludovic Marin


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.