Amerikában már LMBTQ-nyarat szeretnének

A New York-i Közlekedési Hatóság a kihelyezett plakátokon halállal fenyegeti a transzneműekkel tiszteletlen utasokat.

Magyar Nemzet
2023. 06. 27. 21:38
Az LMBTQ-közösség Pride (Büszkeség) felvonulása. (Fotó: SUNY Press / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Boldog Pride-hónapot! Sőt inkább nyilvánítsuk az egész nyarat a Büszkeség Nyarának” – mondta az amerikai Rachel Levine admirális, a Biden-adminisztráció egészségügyi miniszterhelyettese és az első transznemű tisztviselő. Mint folytatta: „Boldog büszkeség nyarat. Rendkívül fontos, hogy a büszkeség az LMBTQ+ közösségünk ünnepe legyen, és hogy felismerjük, milyen messzire jutottunk, de azt is, hogy mennyi munka vár még ránk”.

A politikus a minap az Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériumának hivatalos Instagram-fiókján közzétett videóban jelentette be, hogy az idei nyarat a pride-nak szentelik – így ez lényegében a Biden-adminisztráció hivatalos álláspontjának is tekinthető.

Levine szerint a hivatal azon dolgozik, hogy az Egyesült Államokban élő „minden ember számára egészségesebb jövőt biztosítson”, ám ezt a konzervatívok máshogy vélik.

„Egy nap nem volt elég. Egy hét nem volt elég. Most egy hónap sem elég. A kulturális hódításuk nem ismer határokat” – írta a Twitter-en Charlie Kirk, a Turning Point USA, egy a fiatalok oktatásával foglalkozó nonprofit szervezet alapítója utalva arra, hogy az 1969-ben, Stonewall-i zavargásokat követően New York-ból indult pride fevonulás a kezdetben csupán néhány napot ölelt fel, ám ez mára egy egész hónapot is kitesz.

A többek között felvonulásokat, bulikat, beszédeket és utcákat ellepő szivárványos zászlókat jelentő eseménysorozat kapcsán sokan annak aggresszív felhangját sérelmezik a tengerentúlon – hasonlóan Európához. A New York-i Közlekedési Hatóság (MTA) által kiragasztott plakáton például az olvasható, hogy aki nem tisztel másokat, és különösen a járatokon utazó transznemű embereket, azt lényegében megölik – utalva az angol nyelv névmásainak múlt időbe tételére.

Noha az LMBTQ-közösség büszkén hirdeti az elfogadást, kritikusai sokszor felvetik, hogy éppen ez a liberális mozgalom nem elfogadó a máshogy gondolkodókkal szemben.

Seattle egyik városi standján a gyerekek számára kialakított játék is ezt támasztja alá. A viccesnek szánt feladat során habszivacsból készült téglákat kell átdobni egy ablakon, amely mögött olyan republikánus politikusok képei találhatók, mint Donald Trump korábbi elnök, Ron DeSantis floridai kormányzó, vagy éppen Ted Cruz texasi szenátor.

A tengerentúlon az idei pride-ot egyébként a transznemű mozgalom és a drag queenek miatti kulturális összecsapások jellemezték. Az egyik legnagyobb tiltakozás a Los Angeles Dodgers baseball-csapat döntése ellen irányult, amelyben olyan drag queenek előtt tisztelegtek, akik katolikus apácáknak öltözve blaszfémikus műsorszámokat adnak elő, sőt az egyik műsorszámuk során éppen Jézus keresztre feszítését gyalázzák meg.

Az előadás miatt kaliforniai keresztény csoportok vonultak az utcára, tiltakozva a baseball-csapat kiállása mellett. Korábban a Bud Light sörmárkát, vagy a Target áruházláncot is megadásra késztették a konzervatívok, amikor túl messzire mentek az LMBTQ-mozgalom támogatása közepette.

Borítókép: Az LMBTQ-közösség pride (büszkeség) felvonulása (Fotó: SUNY Press/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.