Nő a nyomás a német kormányon: megszüntetnék a szabad átjárást a határon

Varsót felháborítja, hogy a német kancellár egy állítólagos vízumbotrány miatt vezetne be ellenőrzéseket.

2023. 09. 26. 9:51
null
Friedland, 2016. április 4. Szíriai menekültek érkeznek a friedlandi fogadóállomásra a közép-németországi Göttingen közelében 2016. április 4-én. Ettől a naptól fogva az Európai Unió és Törökország között március 18-án megkötött megállapodás értelmében a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket visszaküldik Törökországba, az EU-tagországok pedig cserében átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba. (MTI/EPA/Swen Pförtner) Fotó: MTI/EPA/Swen Pförtner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német kormány mérlegeli, hogy a menedékkérők beáramlásának megfékezése érdekében ellenőrzéseket vezessen be a Lengyelországgal és Csehországgal közös határán, ám ez valószínűleg olaj lenne a tűzre, miután Berlin és Varsó nyílt diplomáciai vitába keveredett – írta meg a Politico brüsszeli hírportál.

Berlini tisztviselők közlése szerint a kormány jelenleg tárgyalásokat folytat az érintett országokkal is az ideiglenes határellenőrzések felállításáról a schengeni övezeten belül, amely biztosítja a szomszédos álllamok közti szabad átjárást.

– Szükséges lehet az ellenőrzések lefolytatása a lengyel és a cseh határon a migránsokat illegálisan becsempésző bűnbandák felszámolása érdekében – közölte Nancy Faeser német belügyminiszter szóvivője.

A lépés előzménye, hogy Olaf Scholz kancellár kormányára fokozott nyomás nehezedik az egyre növekvő illegális migráció visszaszorítása érdekében, mivel sok menedékkérő a lengyel és a cseh határon keresztül érkezik az országba. A bírálatok már a koalíció saját soraiból is érkeznek: Ricarda Lang, a Zöldek társelnöke szerint partnereik nem tesznek eleget a tartózkodási engedéllyel nem rendelkező menedékkérők deportálásáért – írta meg a Magyar Nemzet is.  Németországban 2023 első nyolc hónapjában mintegy 204 ezren kértek menedékjogot, 77 százalékkal többen, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A migrációs krízisért a kancellár nem vállalta magára a felelősséget, inkább Lengyelországot kiáltotta ki bűnbaknak. 

Scholz maga is beállt azok közé, akik kérdőre vonták Varsót az állítólagos vízumbotrány miatt, miszerint lengyel konzulátusok tisztviselői több ezer ideiglenes vízumot adtak ki, amellyel kenőpénz fejében biztosították a bevándorlóknak a bejutást az EU-ba. – A Lengyelországba belépő menedékkérőket ott kell regisztrálni, és kérelmüket ott kell elbírálni, a vízumbotrányt pedig ki kell vizsgálni – közölte Scholz.

Varsó mélységesen felháborodott a vádakon, miszerint tisztviselőik tömegével beengedik a bevándorlókat. – Berlin az október 15-i lengyel parlamenti választásokba akar beavatkozni – közölte a lengyel külügyminiszter, Zbigniew Rau. A választási kampányt ugyanis nagymértékben befolyásolja a migráció kérdése, amelyet a társadalom jelentős része elutasít. A tárcavezető szerint Scholz nyilatkozata sérti a szuverén államok egyenlőségének elvét, ezért felszólította a kancellárt, tartsa tiszteletben Lengyelország szuverenitását, és tartózkodjon a kölcsönös kapcsolataikat károsító kijelentésektől.

Nem látok semmilyen beavatkozási kísérletet, teljesen normális, hogy a kancellár egy olyan helyzetet kommentált, amelyben Németország súlyosan érintett

 – próbálta tisztára mosni Olaf Scholzot a szóvivője, Steffen Hebestreit.

Varsó mindenesetre eközben sem tétlenkedik, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az illegális bevándorlás megfékezésére máris elrendelte a rendszeres közúti ellenőrzést a lengyel–szlovák határon. Elmondta: a balkáni útvonalon érkező illegális bevándorlók gyakran átkelnek a schengeni övezeten belül, a szlovák–lengyel határon. Szlovákiában idén eddig több mint 27 ezer embert vettek őrizetbe, ami kilencszer több, mint az előző év azonos időszakában – számolt be róla a Deutsche Welle német közszolgálati média.

 

Borítókép: Szíriai menekültek érkeznek a friedlandi fogadóállomásra a közép-németországi Göttingen közelében 2016. április 4-én (Fotó: MTI/EPA/Swen Pförtner)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.