Oroszbarát újságírókat tartóztattak le

Egy bloggert és a Sputnik újságíróját is őrizetbe vették Örményországban.

2023. 09. 08. 11:00
bilincs, bűnöző Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mik Badaljan oroszbarát bloggert és Ashot Gevorgyant, a Sputnik örményországi újságíróját is őrizetbe vették Örményországban. Illegális fegyverkereskedelemmel gyanúsítják őket – közölte Hor Abrahamyan, az ország Nyomozó Bizottságának szóvivője.

A hivatal képviselője elmondta, összesen hét személyt vettek őrizetbe a fegyverkereskedelmi üggyel kapcsolatban, írja a Szabad Európa. 

Az örményországi orosz nagykövetség közölte, hogy az eset körülményeinek tisztázását tervezi, és figyelemmel kíséri a helyzetet.

A Rosszija Szegodnya állami orosz médiacsoport, amelyhez a Sputnik örmény kiadása is tartozik, szintén arról számolt be, hogy figyelemmel kíséri Gevorgyan őrizetbe vételét, és remélik az összes eljárási norma betartását. 

Az Oroszország és Örményország testvéri népei közötti barátság aláásására irányuló esetleges provokációknak azonnal véget kell vetni

– áll a holding közleményében.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a napokban Nikol Pasinján örmény miniszterelnök egy interjúban arról beszélt, stratégiai hiba volt az országa biztonságának garanciáját kizárólag Moszkvára bízni, valamint arra is utalt, hogy Oroszország a régió teljes elhagyását tervezi, hogy a világ más térségeire fókuszálhasson. Moszkva ezt tagadta, valamint a NATO-t vádolta meg azzal, hogy próbálja befolyását kiterjeszteni a Dél-Kaukázus térségben.

Közben azt is bejelentették, hogy szeptember 11–20. között közös örmény–amerikai hadgyakorlatot tartanak a dél-kaukázusi országban. Az örmény védelmi minisztérium közlése szerint a gyakorlat célja a két haderő közötti együttműködési képesség növelése a nemzetközi békefenntartó missziók tekintetében.

Moszkva szerint azonban a hadgyakorlat aggodalomra ad okot és alaposan elemezni fogják azt.

Senkire nem kényszerítünk semmit. De természetesen felhívjuk partnereink figyelmét arra, hogy a NATO-val való szorosabb kapcsolat nem valószínű, hogy pozitív eredményeket hozna a saját biztonságuk szavatolása szempontjából

– fogalmazott némileg fenyegetően Mihajl Galuzkin orosz külügyminiszter-helyettes. Örményország egyébként a Moszkva által életre hívott Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének tagja, valamint a területén működő orosz katonai bázis mellett orosz katonák is állomásoznak az országban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.