Putyin: Undorító, ahogy a zsidó származású Zelenszkij a nácizmust próbálja leplezni

Undorítónak nevezte Vlagyimir Putyin, hogy Volodimir Zelenszkij megpróbálja leplezni a nácizmus dicsőítését – számolt be róla az Izvesztyija orosz napilap.

Magyar Nemzet
2023. 09. 05. 18:35
ZELENSZKIJ, Volodimir
Szoledar, 2023. augusztus 14. Az ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata által közreadott kép Volodimir Zelenszkij ukrán elnökrõl a frontvonalon harcoló egységek fõhadiszállásán tett látogatása során a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvõ Szoledarban 2023. augusztus 14-én. MTI/AP/Ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata Fotó: Ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Undorítónak nevezte Vlagyimir Putyin, hogy Volodimir Zelenszkij megpróbálja leplezni a nácizmus dicsőítését – számolt be róla az Izvesztyija orosz napilap. 

Undorító, hogy egy zsidó származású ember a nácizmus dicsőítését leplezi 

– fogalmazott az orosz elnök. 

Putyin szerint Zelenszkijt, aki etnikai zsidó, a nyugati országok rakták az elnöki pozícióba, hogy így leplezzék a kijevi rezsim „emberellenes természetét”, és ez teszi az egész helyzetet undorítóvá.

Az orosz elnök arról is beszélt, hogy az ukrajnai zsidókat elsősorban nem a németek, hanem a banderisták irtották ki. 

Sztepan Bandera ukrán politikus, a nyugat-ukrajnai nemzeti mozgalom vezető személyisége, az Oroszországban betiltott Ukrán Nacionalisták Szervezetének vezetője volt. Bandera megítélése Ukrajnában is ellentmondásos, míg Nyugat-Ukrajnában nemzeti hősnek tartják, addig a keleti országrészben sokan náci kollaboránsként tekintenek rá. 2010-ben Ukrajna akkori elnöke, Viktor Juscsenko Ukrajna hőse posztumusz címmel tüntette ki Banderát, amit az Európai Parlament, Oroszország, Lengyelország és zsidó politikusok és szervezetek is elítéltek.

Vlagyimir Putyin most arról beszélt, hogy 

Oroszország nem az ukrán nép, hanem Sztepan Bandera ideológiájának követői ellen harcol a Donbasz védelmére indított „különleges katonai művelet” során. 

Az orosz elnök már korábban, június közepén is beszélt arról, hogy Ukrajnában „másfél millió zsidót pusztítottak el Ukrajnában elsősorban a banderiták”. Akkor Putyin megjegyezte, zsidó barátai Zelenszkijt a zsidó nép szégyenének tartják. 

Borítókép: Az ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata által közreadott kép Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről a frontvonalon harcoló egységek főhadiszállásán tett látogatása során a kelet-ukrajnai Donyecki területen (Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.