Rengetegen mennek el szavazni Szlovákiában

Rekordmagas lehet a részvételi arány a szlovákiai választásokon.

Forrás: MTI, Mandiner2023. 09. 30. 17:29
PANDY Péter
Szlovákiai választások Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább tíz százalékkal magasabb a részvételi arány az előre hozott szlovák parlamenti választáson mint három és fél éve – jelentette ki az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója a közmédia Híradójában. Bartók Csaba, a szlovákiai Szepsiből élőben bejelentkezve elmondta: a magyarok szempontjából fontos, hogy ne csak az északi területeken legyen nagy a választási kedv. 

A felvidéki magyar pártnak, a Szövetségnek becslések szerint mintegy 180 ezer szavazatra van szüksége ahhoz, hogy bejusson a parlamentbe

– mondta, hozzátéve, hogy az elmúlt hónapok kampánya során többször elhangzott a pártvezető politikusoktól, hogy ezúttal a bejutás sikerülhet. A tudósító kiemelte, hogy a Szövetség kormánytényező is lehet, mert az előrejelzések szerint a közel egyforma erővel bíró szociáldemokraták és a liberálisok sem tudnak egyedül kormányt alakítani.

Délig a Kassa környéki településeken 35 és 50 százalék közé volt tehető a részvételi arány, ami jónak számít. – Jók a gömöri előrejelzések is, ugyanakkor a Csallóközből egyelőre nincsenek kiugró adatok – mondta, hozzátéve, hogy a komáromi és a dunaszerdahelyi járás magyarsága szinte eldönthetné a magyarok bekerülését a törvényhozásba. 

Meglátása szerint a Bodrogköz magyarsága is késő délután, este adja le a szavazatát, mert sok helyen addig szüretelnek.

A Mandiner információi szerint az önkormányzati, nem hivatalos adatok alapján jóval magasabb a részvétel, mint három éve. A szavazók aránya az 1998-as rekordévet közelíti, és akár 70 százalék fölé is mehet.

Bartók Csaba elmondta, a kampánycsendet kitolták negyven perccel későbbre, azaz szombaton 22.40-kor ér majd véget. Erre azért volt szükség, mivel az egyik vidéki település szavazókörében rosszul lett a választási bizottság egy tagja, emiatt szünetelt a szavazás.

Borítókép: Szavazatot dobnak be a szavazóurnába a Királyhelmeci Gimnáziumban kialakított szavazóhelyiségben az előre hozott szlovákiai parlamenti választások napján, 2023. szeptember 30-án (Fotó: MTI/Vajda János)



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.