Az USA hibás megközelítésre hivatkozva vétózta meg az ENSZ gázai tűzszüneti határozatát + videó

Az izraeli–palesztin háború közepette az ENSZ Biztonsági Tanácsa továbbra sem tud elfogadni egy olyan határozatot, amelyet minden ország támogatna.

2023. 12. 09. 13:23
GUTERRES, António
New York, 2023. december 8. Antonio Guterres, a világszervezet fõtitkára (j2) és Mohamed Abusabad, az Egyesült Arab Emírségek ENSZ-nagykövete (b2) az ENSZ Biztonsági Tanácsának a gázai helyzettel foglalkozó ülésén az ENSZ New York-i székházában 2023. december 8-án. MTI/EPA/Justin Lane Fotó: Justin Lane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős diplomáciai lépésként az Egyesült Államok megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának többsége által támogatott, azonnali gázai tűzszünetre felszólító határozatát. A végső szavazás során 13 tag támogatta a határozatot, az Egyesült Királyság tartózkodott, és az Egyesült Államok egyedüli nemzetként ellenezte azt, így az megbukott az izraeli–palesztin háború közepette.

Robert Wood, az Egyesült Államok helyettes nagykövete bírálta a szerinte hibás határozatot, különösen azt, hogy nem ítélte el a Hamász október 7-i támadásait. Wood kijelentette:

Bár az Egyesült Államok határozottan támogatja a tartós békét, amelyben mind az izraeliek, mind a palesztinok békében és biztonságban élhetnek, nem támogatjuk az azonnali tűzszünetre vonatkozó felhívásokat a jelenlegi formában

Az arab diplomaták erőfeszítései, hogy meggyőzzék a Biden-kormányzatot álláspontjának felülvizsgálatára, sikertelenek voltak. 

A tanács rendkívüli ülését eredetileg Antonio Guterres ENSZ-főtitkár meghallgatására hívták össze, aki az ENSZ Alapokmány 99. cikkére hivatkozva aggodalmát fejezte ki a gázai humanitárius katasztrófa miatt. Guterres sürgette a tanácsot, hogy humanitárius tűzszünetet követeljen, hangsúlyozva a Gázában uralkodó szörnyű helyzetet és az éhínség veszélyét.

Az ülésen részt vevő palesztin képviselő szerint sajnálatos a szavazás eredménye, a Biztonsági Tanács szörnyű napjának nevezve azt. Figyelmeztetett a közelgő humanitárius következményekre is, kijelentve hogy

Gyermekek fognak meghalni, elárvulni, megsebesülni, életük végéig fogyatékkal élni,

és mindezt annak tulajdonította, hogy a felelősök semmibe veszik a palesztin életet. Annak fényében, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem tudta elfogadni a tűzszüneti határozatot, a gázai helyzet továbbra is kritikus, az áldozatok száma egyre nő, és a kihívások továbbra is fennállnak. A nemzetközi közösség továbbra is azon fáradozik, hogy diplomáciai megoldást találjon a konfliktus összetett dinamikájának kezelésére.

Borítókép: Antonio Guterres, a világszervezet főtitkára (j2) és Mohamed Abusabad, az Egyesült Arab Emírségek ENSZ-nagykövete (b2) az ENSZ Biztonsági Tanácsának a gázai helyzettel foglalkozó ülésén az ENSZ New York-i székházában 2023. december 8-án (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.