A Soros–Tusk-kormány Lengyelországban továbbra is leszámolást folytat

Megbukik az új lengyel kormány?

Forrás: Origo2024. 01. 13. 10:14
Lengyelország tüntetés Varsó. (fotó: Ladóczki Balázs)
Fotó: Ladóczki Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új baloldali Tusk-kormány hatalomra kerülése után folytatódik a politikai tisztogatás Lengyelországban. A lengyel elnöki palotában kedden este letartóztatták Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, mindketten az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt tagjai. A politikusokat korábban szabadságvesztésre ítélték, de elnöki kegyelemben részesültek. A letartóztatásokra válaszul azonnal tiltakozók tömegei vonultak az utcákra, és a PiS képviselői feljelentést tettek, bűncselekményekkel vádolva Szymon Holownia szejmi elnököt, foglalta össze az Origó.

Andrzej Duda államfő (Fotó: MTI/EPA/PAP/Darek Delmanowicz)

Ez nem egy lengyel kormány

– utalt a PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski arra, hogy a Tusk vezette új kormány a brüsszeli érdekeknek engedelmeskedik.

A tüntetéseken résztvevők élesen kritizálták a kormánykoalíció törvénytelenségeit, és a demokrácia védelmében tüntettek, mivel a politikai leszámolás és az alkotmányos szabályok eltiprása érdekében az új kormány a médiában és a bíróságon is eltávolítja azokat, akik nem hajlandók az új irányvonalat követni.

Gigatüntetés Varsóban (Fotó: Ladóczki Balázs)

Ez nemcsak politikai szabadságjogokról szól, hanem a demokrácia teljes megsemmisítéséről

– hangsúlyozta Mateusz Morawiecki, a volt miniszterelnök.

A brüsszeli irányítástól függő Tusk-kormány már korábban is kíméletlen módon követte Soros György és a brüsszeli elit kottáját, de a tüntetéseket kiváltó fő ok a közmédia elleni támadásokkal kezdődtek, ahol a kormány által kinevezett vezetők megkezdték az LMBTQ-propaganda erősítését.

Soros módszerei kerültek elő

– hangsúlyozta a politikai változásokat Andrzej Duda államfő, megtagadva a közmédia finanszírozásáról szóló új határozat aláírását a tüntetések közepette.

Az események körülbelül tíz hónappal azelőtt kezdődtek, hogy Mateusz Morawiecki, a volt miniszterelnök bejelentette elnöki tisztségéért való indulását a PiS pártban. Morawiecki szerint a döntést a párt politikai bizottsága hozza majd meg, és hangsúlyozta, hogy reméli, Jaroslaw Kaczynski jelenlegi pártelnök nem tervez visszavonulást.

Lengyelországban a politikai viharok közepette az államfő kegyelmi eljárást kezdeményezett Kaminski és Wasik ügyében, akiket korábban hivatali hatalommal való visszaélés miatt három évre ítéltek. A rendkívüli helyzet és a politikai leszámolások azt vetítik előre, hogy a lengyel politika instabil időszak elé néz.



Borítókép: Lengyelországi tüntetés, Varsó (Fotó: Ladóczki Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.