Románia háborúra készül

Gheorghita Vlad védelmi miniszter éles figyelmeztetést adott ki a román hadsereg állapotáról, és azonnali cselekvésre szólított fel.

Forrás: Politico2024. 02. 02. 10:53
Metin Gurak - Gheorghita Vlad meeting in Ankara
ANKARA, TURKIYE - JANUARY 30: Turkish Chief of General Staff Gen. Metin Gurak welcomes Romanian Chief of General Staff, Gen. Gheorghita Vlad (not seen) with an official ceremony at Turkish General Staff building in Ankara, Turkiye on January 30, 2024. İsmail Kaplan / Anadolu (Photo by İsmail Kaplan / ANADOLU / Anadolu via AFP) Fotó: İsmail Kaplan / Anadolu/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európai háború van kibontakozóban?

„Románia nincs felkészülve egy esetleges háborúra Oroszországgal, de fel kell készülnie” – közölte a miniszter, írta meg a Politico. Gheorghita Vlad, Románia védelmi minisztere az Europa Libera Romania című lapban csütörtökön megjelent interjúban azt mondta:

Igen, Románia lakosságának, ahogy az Európai Uniónak és Európa egész lakosságának is, aggódnia kell.

 

„Ha Ukrajnában győz, a fő célpont a Moldovai Köztársaság lesz. Feszültségek tanúi leszünk a Nyugat-Balkánon” – tette hozzá a román tábornok. „Több mint meggyőződésem, hogy Putyin elnök politikája a közeljövőben eszkalálódni fog”

A román hadsereg katonái a PIRANHA 5 páncélozott járművön a Románia nemzeti ünnepe alkalmából rendezett katonai parádén Bukarestben 2023. december 1-jén. (Fotó: AFP/Daniel Mihailescu)

Vlad a 35 év alatti férfiak és nők önkéntes katonai alapkiképzését szorgalmazta. A tábornok a hadsereg felkészültségében mutatkozó hiányosságok okaként említette a romániai hadkötelezettség megszűnését. 

Vlad jogi reformokat is sürgetett, hogy Románia képessé váljon az orosz drónok elleni védekezésre. A Kreml egyik drónjának törmeléke tavaly szeptemberben hullott le Romániában, és a pilóta nélküli légi járművet (UAV) nem lehetett lelőni, mert a román törvények ezt nem teszik lehetővé – mondta a tábornok. „Nem volt rá harci rendszerünk” – tette hozzá. 

Széles körű felhívása más nyugati katonai és védelmi vezetők, köztük Patrick Sanders brit hadseregfőnök, tábornok hasonló, közelmúltbeli figyelmeztetéseit idézte. A múlt héten sürgette a brit hatóságokat, hogy „mozgósítsák a nemzetet”, hogy felkészüljenek egy esetleges háborúra Oroszországgal. Moszkva már csaknem két éve teljes körű háborút folytat Ukrajna ellen.

Korábban Boris Pistorius német védelmi miniszter azt mondta, hogy „öt–nyolc éven belül” „lehetséges” egy orosz támadás a NATO katonai szövetség ellen. Rob Bauer holland admirális, a NATO egyik vezető tisztségviselője szerint a katonai blokk „az elmúlt évtizedek legveszélyesebb világával” néz szembe.  

„Az Orosz Föderáció problémává vált a világrend, a demokrácia számára” – közölte Vlad. „Valójában ez egy orosz háború a demokratikus világgal. Ez nem csak Ukrajna háborúja.”

 

Moszkva bagatellizálja a nyugati vádakat

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a hét elején „abszurdnak” nevezte azokat a kijelentéseket, amelyek szerint Oroszország nem fog leállni Ukrajnában.

„A NATO a konfrontáció eszköze” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a hosszú távú orosz retorikát visszhangozva, hozzátéve, hogy Moszkva fenyegetésnek tekinti a szövetség hadgyakorlatait.

Borítókép: A török vezérkari főnök, Metin Gurak tábornok üdvözli a román vezérkari főnököt, Gheorghita Vlad tábornokot (a képen nem látható) hivatalos ünnepségen a török vezérkari épületben, Ankarában, Törökországban 2024. január 30-án (Fotó: İsmail Kaplan/Anadolu/Anadolu via AFP)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.