Putyin pár éven belül megtámadhatja a NATO-t

Európa riadót fúj, miközben egyre nagyobb az aggodalom, hogy az orosz elnöknek a katonai szövetséggel szembeni burkolt fenyegetései valóra válhatnak.

Forrás: Politico2024. 01. 19. 15:01
PISTORIUS, Boris
Brüsszel, 2023. november 14. Boris Pistorius német védelmi miniszter a sajtó képviselõinek nyilatkozik az EU-tagországok védelmi minisztereinek találkozója elõtt Brüsszelben 2023. november 14-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin kevesebb mint egy évtizeden belül megtámadhatja a NATO katonai szövetséget – figyelmeztetett Boris Pistorius német védelmi miniszter, írta a Politico.

Szinte naponta hallunk fenyegetéseket a Kremlből, ezért számolnunk kell azzal, hogy Vlagyimir Putyin egy napon akár meg is támadhat egy NATO-országot

– mondta Pistorius a Der Tagesspiegel című német lapnak adott, pénteken megjelent interjújában. Bár egy orosz támadás egyelőre nem valószínű, a miniszter hozzátette:

Szakértőink egy öt-nyolc éves időszakot várnak, amelyben ez lehetséges lehet.

Boris Pistorius német védelmi miniszter érkezik a külföldön állomásozó német katonák és rendőrök családtagjaival való találkozóra a berlini kancellári hivatalba 2023. december 11-én. Fotó: AFP/Tobias Schwarz

A Kreml ukrajnai invázióját követően Oroszország felerősítette agresszív retorikáját néhány szomszédjával – köztük a balti országokkal és Lengyelországgal, amelyek mind NATO-tagok, valamint Moldovával – szemben, ami arra késztette a vezető európai védelmi tisztviselőket, hogy figyelmeztessenek egy nagyobb konfliktus veszélyére.

Szerdán Rob Bauer admirális, a NATO katonai bizottságának elnöke arról beszélt, hogy a katonai szövetség az elmúlt évtizedek legveszélyesebb világával néz szembe, és a NATO hadviselésének átalakítására szólított fel.

Fotó: Visar Kryeziu

A hónap elején Micael Bydén tábornok, Svédország főparancsnoka hasonlóképpen felszólította a svédeket, hogy készüljenek fel mentálisan a háborúra. Ugyanezen a napon Carl-Oskar Bohlin svéd polgári védelmi miniszter is arra figyelmeztetett, hogy a háború eljuthat Svédországba.

A Der Tagesspiegelnek adott interjújában Pistorius azt mondta, hogy a svéd figyelmeztetések skandináv szempontból érthetők, hozzátéve, hogy Svédország még súlyosabb helyzettel néz szembe, tekintettel Oroszországhoz való közelségére. Emellett még nem tagja a NATO-szövetségnek, Törökország és Magyarország jóváhagyására vár a csatlakozáshoz.

De meg kell tanulnunk újra együtt élni a veszéllyel, és fel kell készülnünk – katonailag, társadalmilag és a polgári védelem szempontjából is

– figyelmeztetett Pistorius.

Lengyelország, amely idén GDP-jének több mint négy százalékát költi a védelemre, szintén aggódik Oroszország kiszámíthatatlansága miatt a 2022-es váratlan ukrajnai támadás után. 

Oroszország szembemegy a logikával. Ami 2022-ben történt, az lehetetlennek tűnt. Minden forgatókönyvre készen kell állnunk

– mondta Władysław Kosiniak-Kamysz védelmi miniszter a hét elején egy televíziós interjúban.

Németország tavaly év végén 2011 óta először újította meg katonai és stratégiai doktrínáját, azzal a céllal, hogy a Bundeswehrt háborús képességű hadsereggé alakítsa. „A háború visszatért Európába. Németországnak és szövetségeseinek ismét katonai fenyegetéssel kell szembenézniük. A nemzetközi rendet támadás éri Európában és világszerte. Fordulópontot élünk” – áll az új doktrína első bekezdésében.

Német katonák
A Bundeswehr hazatérő katonái, akik az ENSZ mali missziója, a Minusma keretében szolgáltak, leszállnak egy A400M katonai teherszállító repülőgépről az észak-németországi Wunstorf katonai légibázison 2023. december 15-én (Fotó: AFP/Ronny Hartmann)

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter, Putyin szókimondó bírálója, aki az EU-ban az egyik leghangosabban kiállt Ukrajna mellett, csütörtökön felszólította Európát, hogy gyorsítsa fel a felkészülést az újabb orosz agresszióra. 

Van rá esély, hogy Oroszországot nem sikerül megfékezni Ukrajnában

– mondta Landsbergis a davosi Világgazdasági Fórumon az AFP francia hírügynökségnek. – Nincs olyan forgatókönyv, hogy ha Ukrajna nem győz, az Európa számára jól végződhet – figyelmeztetett.

 

Borítókép: Boris Pistorius német védelmi miniszter a sajtó képviselőinek nyilatkozik az EU-tagországok védelmi minisztereinek találkozója előtt Brüsszelben 2023. november 14-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.