Az Egyesült Államokban egyre nagyobb fejtörést okoz az áruházaknak a liberális ügyészek ámokfutása + videó

Az Egyesült Államokban a Soros-féle ügyészek óvadékpolitikája és a liberális tagállamok bűnözéshez való laza hozzáállása miatt egyre nehezebb helyzetbe kerültek az országos áruházláncok. Néhány államban jelentősen kitolták a szabálysértés tételét, így gyakorlatilag a zéró óvadékpolitika és a kitolt limitek miatt szabadon lopnak az emberek az üzletekből.

2024. 03. 13. 9:08
Vermont Economy Walmart üzlet
A Walmart logója egy boltban az egyesült államokbeli Willistonban 2023. június 19-én Fotó: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismert, Soros György számos olyan ügyész megválasztását támogatta, akik olyan liberális politikákat foganatosítottak, mely eredményeként sok helyen elszabadult a bűnözés az Egyesült Államokban. Egy másik, a bűnözéshez hozzájáruló intézkedés az volt, amikor egyes tagállamokban megemelték a bűncselekmény elkövetésének limitjét, tehát a bolti lopás ezer dollár alatt egyszerű szabálysértésnek minősül, aminek kevés visszatartó ereje van.

Bevásárlók a Walmart üzletben (Fotó: Getty Images via AFP)
Bevásárlók a Walmart üzletében. Fotó: Getty Images via AFP

Nemrég a Reddit nevű közösségi oldalon és fórumon több ember is panaszkodott arra, hogy egyes áruházakban ismét megnyitották a kasszákat, továbbá arról is szóltak, hogy díjat számolnak fel abban az esetben, ha az emberek használni kívánják az önkiszolgáló sorokat. A vásárlók és az iparági megfigyelők körében egyaránt vitát kiváltó lépéssel a kiskereskedelmi óriás, a Walmart új politikát vezetett be egyes üzleteiben, amelynek értelmében a vásárlóknak 98 dollár éves díjat kell fizetniük az önkiszolgáló pénztárakhoz való hozzáférésért. A döntés, hogy az önkiszolgáló sávokat a Walmart+ előfizetőkre és a Sparks szállítási szolgáltatásba beiratkozott sofőrökre korlátozzák, először az említett Reddit-posztból derült ki, amely egy Walmart áruházban elhelyezett táblát mutatott be.

A tábla kifejezetten jelezte, hogy a kijelölt önkiszolgáló sávok kizárólag a Walmart+ tagok és a Spark sofőrök számára vannak fenntartva, így a nem előfizetők számára a hozzáférés gyakorlatilag korlátozva van.

A Walmart szóvivője arra a kérdésre reagálva, hogy mi az oka ennek a politikának, diplomatikusan annyi közölt, hogy a pénztárak elérhetőségét hatékonyan kell kezelni, különösen a csúcsidőben.  A szóvivő arra hivatkozott, hogy a döntés, miszerint a Walmart+ vásárlók és a Spark sofőrök számára kijelölt önellenőrző állomásokat jelölnek ki, a pénztárgépes folyamat egyszerűsítését és a szállítási szolgáltatások javítását célozza.

Ez a fejlemény  és tendencia nem egyedi az amerikai kiskereskedelmi iparágon belül, mivel például a konkurens Target szintén visszavágta az önkiszolgáló pénztárakat, a lopások vagy, ahogy ők nevezik, a zsugorodás elleni küzdelem jegyében. A kiskereskedők aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy az ilyen pénztárak megkönnyítik a szándékos és a nem szándékos lopásokat, mivel nincs jelen alkalmazott, aki felügyelné a tranzakciókat. 

Az alábbi, a TikTokon megoszott képen az egyik tolvaj azt írta, hogy a Walmartban történő vásárlás során a kasszás közölte, hogy 145 dollár a fizetnivaló. Erre fogta a termékeket, elment az önkiszolgáló pénztárhoz, és csak 35 dollárt kellett fizetnie.

 

Feltételezett lopás (Fotó: TikTok)
Egy feltételezett lopás dokumentálása. Forrás: TikTok

A Walmart közleményt adott ki, amelyben tisztázza, hogy a pénztárgépes folyamat a vásárlók és a személyzet igényeitől függően időnként és az egyes áruházak politikájától függően változhat. Joe Pennington, a Walmart szóvivője a Business Insidernek elmondta, hogy ez nem a vállalat egészére kiterjedő intézkedés. Ehelyett az egyes üzletek vezetőinek megengedték, hogy kísérletezzenek az új beállítással, és megnézzék, mi működik a legjobban náluk.

 

A szóvivő szavait úgy is lehet értelmezni: a lokálisan megengedett kísérletezés arra enged következtetni, hogy azt a bolti lopásoktól jobban sújtott üzletekben vezetik be, hiszen az áruház többek között a zsugorodás kifejezésre is hivatkozik, ami a lopást jelenti.

Ez összefüggésben lehet a liberális ügyészek és a liberális állok elképesztően enyhe politikáival. Az ilyen példák közé tartozik a 2014-ben népszavazáson elfogadott kaliforniai törvény, amely négyszáz dollárról 950 dollárra emelte a bűncselekmény elkövetéséhez szükséges lopott áruk összegét. New York államban például az ezer dollárnál kevesebbet érő lopás szabálysértésnek minősül. Így az ügyészek, akik közül sokat a baloldali milliárdos, Soros György finanszíroz, ebben a két nagy államban és máshol is gyakorlatilag dekriminalizálták a bolti lopást. A bolti lopás tömeges és ijesztő jelenséggé vált, amelyet a lopott árut továbbértékesítő szervezett bűnözők ösztönöznek. 

Sok esetben a tolvajok hatalmas csoportokban rohamozzák meg a boltokat és az áruházakat, a megemelt limitek miatt pedig a biztonságiak és a rendőrök gyakorlatilag nem tesznek semmit sem.

A drogérialáncok például zár alatt tartják a borotvapengéket, a fogkrémeket és a samponokat, amelyeket a szervezett bűnözés tagjai adhatnak el alacsony áron, forgalmi adó nélkül.

 

 

Borítókép: A Walmart logója egy boltban az egyesült államokbeli Willistonban 2023. június 19-én (Fotó: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.