Macron egyre közelebb rángatja Németországot a világháborúhoz

Emmanuel Macron francia elnök háborús pszichózisa nem csökken. Egész Európát a harmadik világháború felé sodorja. A német oktatási miniszter, Bettina Stark-Watzinger már a német diákokat akarja felkészíteni a háborúra.

Forrás: Origo2024. 03. 17. 10:35
Emmanuel Macron francia elnök 2024. március 15-én Berlinben tartott sajtótájékoztatót. (Fotó: Tobias SCHWARZ / AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaf Scholz német kancellár, Emmanual Macron francia elnök és Donald Tusk lengyel miniszterelnök a berlini kancellári hivatalban a lengyel–francia–német együttműködési csoport, az úgynevezett weimari háromszög vezetőinek csúcstalálkozóján ült össze pénteken, hogy megbeszéljék az elmúlt pár hetet. 

Olaf Scholz német kancellár (k), Emmanuel Macron francia elnök (b) és Donald Tusk lengyel miniszterelnök (j) kezet fog, miután közös sajtótájékoztatót tartottak a berlini kancellária épületében 2024. március 15-én. (Fotó: HALIL SAGIRKAYA / ANADOLU / Anadolu az AFP-n keresztül)
Olaf Scholz német kancellár (középen), Emmanuel Macron francia elnök (balra) és Donald Tusk lengyel miniszterelnök (jobbra) kezet fog, miután közös sajtótájékoztatót tartottak a berlini kancellária épületében 2024. március 15-én (Fotó: Halil Sagirkaya/Anadolu/Anadolu az AFP-n keresztül)

Ugyanis, a francia elnök, úgy tűnik, hogy mindenáron eszkalálni szeretné az orosz–ukrán háborút. Csütörtöki televíziós interjújában voltaképpen már az atomháborút sem zárta ki – olvasható az Origó cikkében.

Macron terve: meggyőzni Scholzot

Olaf Scholz annak még úgy-ahogy ellenáll, hogy Taurus rakétákkal lássa el Ukrajnát, ám nem tudni, hogy a francia elnök mikor tudja rábeszélni a kancellárt arra, hogy olyan fegyvert küldjön Ukrajnába, amellyel Oroszországba is könnyen átlőhetnek, kirobbantva ezzel a harmadik világháborút. Macron minden jel szerint erőteljesen győzködi a német vezetőt, hogy tegyék meg ezt a lépést, amiről sokan és sokszor elmondták, hogy egyértelmű hadüzenet lenne az oroszoknak.

Mint arról lapunk is beszámolt, ezzel kapcsolatban az ukrán Olekszandr Merezsko, a Verhovna Rada külpolitikai bizottságának vezetője a Liga.net-nek elmondta, hogy nehéz megmondani, hogy Macronnak sikerül-e meggyőznie a német kancellárt a Taurus szállításának szükségességéről. – Van rá esély, és szeretném hinni, hogy sikerülni fog neki – mondta Merezsko. 

Új koalíció, de nem a békéért

Scholz a megbeszélés után arról beszélt, hogy a vezetők megállapodtak abban, hogy lőszert vásárolnak Ukrajnának a globális piacon, felpörgetik a termelést, és a befagyasztott orosz eszközökből származó nyereséget védelmi felszerelések finanszírozására használják fel a jövőben – ez elmozdul Berlin korábbi álláspontjához képest, de továbbra sem világos, hogy ez hogyan fog működni a jövőben – írja a Politico

Már Tusk is Macron háborúpárti nótáját fújja

A pénteki találkozó óta már nemcsak Emmanuel Macron, hanem Donald Tusk lengyel kormányfői is minden alkalmat megragad, hogy a béke helyett a háború folytatását szorgalmazza.

Nézzen Odesszára, Johnson házelnök. Hány érv kell még a döntéshez?

 – írta Donald Tusk az X közösségi oldalán szombaton. A lengyel miniszterelnök arra utalt, hogy a háború folytatásához szükséges amerikai támogatást azonnal el kell fogadni Washingtonban, amit jelenleg a kongresszus republikánusai blokkolnak.

A német miniszterek készségesen háborúpártiak

A Der Spiegel írt arról, hogy Annalena Baerbock német külügyminiszter megpróbálja megváltoztatni Olaf Scholz kancellár véleményét, és rábírni arra, hogy Németország elküldje a nagy hatótávolságú Taurus rakétákat Ukrajnába. Az egyik lehetőség az, hogy Németország elküldi a rakétákat a briteknek, akik elszállítják azokat Ukrajnába. A szélsőliberális oktatási miniszter, Bettina Stark-Watzinger pedig egyenesen a diákok háborús felkészítését javasolja a DW szerint.

Megszólaltak a finnek is. Szerintük a nyugati országoknak, köztük az Egyesült Államoknak sem kellene teljesen elleneznie azt az elképzelést, hogy csapatokat küldjenek Ukrajnába, ha ott romlanak a körülmények – mondta Elina Valtonen finn külügyminiszter.

A NATO is a harmadik világháborúra készül?

Mindeközben hatalmas, több mint 90 ezer katonával tart hadgyakorlatot a NATO Steadfast Defender néven, amiben egy Oroszország elleni háborúra gyakorolnak. 

Hosszú út vezetett idáig, Európa és az Egyesült Államok fokozatosan jutott el onnan, hogy felszólították Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy hagyja abba a háborút és vonuljon ki Ukrajnából, egészen odáig, hogy a Nyugat egyre több pénzt és fegyvert adjon az ukránoknak, végül nemsokára katonák is érkezhetnek a frontra, ha teljesül Emmanuel Macron terve. Aminek minden bizonnyal az amerikai baloldal, a Biden-féle demokraták természetesen örülnének. Sőt, minden bizonnyal Macron nem tőlük függetlenül mond egyre agresszívebb háborúpárti mondatokat.
Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök 2024. március 15-én (Fotó: AFP/Tobias Schwarz)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.