Pressman hazudik Magyarországgal kapcsolatban

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének Facebook-oldalán közzétett videóban David Pressman amerikai nagykövet Magyarország energiapolitikájáról osztott meg hazugságokat.

2024. 03. 26. 8:06
Photo: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazudott az amerikai nagykövet. A diplomáciai képviselet a hazai és európai energiapolitikát elemzi a Facebookon közzétett hatásvadász videójában, amely nem szenved hiányt a különböző drámai kép- és hanganyagokban. David Pressman számára olyannyira fontos, hogy minél szélesebb körökhöz jussanak el az állításai, hogy a pénzt sem sajnálja rá. A közösségi oldalon hirdeti a nagykövetség a bejegyzését.

Képernyőfotó (Forrás: Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének Facebook oldala)

A videóban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter állításával indítanak, miszerint az orosz gáz nélkül nem lehetne biztosítani Magyarország energiaellátását, majd külföldi ellenpéldákat sorol: Csehországot, Lengyelországot és Bulgáriát, amelyek szerintük „jelentősen csökkentették” az orosz gáz importját 2023-ban.

Az az apróság már kimaradt a videóból, hogy míg a tavalyi év nagy részében tényleg szinte leállt az orosz gáz csehországi importja, a Reuters ugyanakkor emlékeztetett, Prága az év végén ismét nagyobb mennyiségben kezdett el vásárolni az oroszoktól.

A magyar kormány az orosz energiafüggés növelése mellett döntött… bármi áron

− állítja a videó, amely ezt baloldali hírportálokról vett, hónapokkal vagy évekkel ezelőtti, ellenzéki lapokból kölcsönzött szalagcímekkel „bizonyítja”.

Csak a magyar politikai vezetés döntött úgy, hogy orosz energiafüggésben tartja az országot

− vádaskodik tovább a nagykövetség videója.

A magyar kormány célja ezzel szemben valójában a gázbeszerzés diverzifikálása. Szijjártó Péter külügyi tárcavezető egy korábbi Facebook-bejegyzésében péládul az azeri gáz fontosságát emelte ki.

A minap Oroszországba látogató miniszter pedig a közösségi oldalán azt közölte, 

Történelmi nap közeleg a magyar–török energetikai együttműködésben április elsején, ugyanis megkezdődik a földgáz szállítása Törökországból Magyarországra.

A szerződés értelmében a következő hónapokban 275 millió köbméter földgáz érkezik, ezzel néhány napon belül Magyarország lesz az első olyan, Törökországgal nem szomszédos ország, ahova Törökország földgázt exportál – tette hozzá a tárcavezető.

Törökország eddig is fontos szerepet játszott a magyar energiaellátás biztonságában, de ez idáig „csak” tranzitútvonalként, mostantól azonban már forrásországként is.

 

Az Európai Unió adatai szerint 2020-ban az uniós tagállamok többségében az energiaimport-függőség mértéke 16 országban haladta meg az ötven százalékot. A legmagasabb függőségi aránnyal jellemezhető államok Málta (98 százalék), Ciprus (93 százalék) és Luxemburg (92 százalék) voltak. A legalacsonyabb értékeket Észtország (11 százalék), Románia (28 százalék) és Svédország (34 százalék) mutatta fel. Magyarország függősége 0,9 százalékponttal alacsonyabb volt az EU27 átlagánál, ezen értékkel az uniós középmezőnyben helyezkedünk el.

David Pressman amerikai nagykövet egyébként minden alkalmat megragad, hogy beleszálljon Magyarországba és valótlanságokat állítson. A Rubik-kocka feltalálásának 50. évfordulója alkalmából rendezett fogadáson is hazánkkal szemben vádaskodott, s hazudott. Szerinte ugyanis a magyarok miatt olyanok az amerikai-magyar kapcsolatok, amilyenek. A rendezvény kapcsán közzétette bejegyzésében a nagykövet úgy fogalmazott:

Amikor Magyarországra érkeztem, azt mondtam, hogy ha a fiam 30 másodperc alatt ki tudja rakni a Rubik-kockát – a világ egyik legnehezebb és legidőtállóbb fejtörőjét –, akkor az USA és Magyarország minden bizonnyal át tud lendülni bármilyen nehézségen, ami köztünk fennáll.

Kiemelte: a rejtvények a megoldások keresésére ösztönzik az elménket. A rejtvények megoldására tett erőfeszítéseink sokat elárulnak arról, hogy kik vagyunk – mint diákok, tanárok, kormányok.

Borítókép: David Pressman amerikai nagykövet (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.