Csökkenteni kell a külföldi energiafüggést

A magyar kormány határozott célja, hogy csökkentse Magyarország energiakitettségét. Az energiaellátás jelentős hányadát ugyanis importból fedezi hazánk. Ez igaz Európa több országára is. A legmagasabb függőségi aránnyal jellemezhető állam Málta, Ciprus és Luxemburg. Hazánk a középmezőnyben helyezkedik el.

2023. 03. 23. 4:50
null
Kecskemét, 2017. szeptember 11. A Nemzeti Közművek villamoshálózat elosztó társasága, a Démász Hálózati Elosztó Kft. mintegy kétmilliárd forintból megépült új alállomása Kecskemét Kósafalu városrészében az átadás napján, 2017. szeptember 11-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor Fotó: Ujvári Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háború és az elmélyült energiaválság miatt a jelentősen felértékelődött az energiabiztonság kérdése. A magyar kormány prioritásként kezeli a területet, az ellátás garantálásához több döntés is született az elmúlt időszakban. Erről Lantos Csaba energiaügyi miniszter is több alkalommal beszélt, így például a Mandiner hetilapnak adott interjúban is. A tárcavezető jelezte: a megújuló források a tervezettnél jelentősebb ütemben bővülhetnek, de az orosz gáz továbbra sem nélkülözhető. Emlékeztetett arra is, hogy Európának nehéz lesz áthidalnia a keleti gázimport kiesését, hiszen az évi négyszázmilliárd köbméteres fogyasztásból korábban 160 milliárd köbmétert az orosz behozatal fedezett. A miniszter Magyarország helyzetét kedvezőbbnek látja, köszönhetően a szankciók alóli részleges felmentéseknek, de hálózati kapcsolatok fejlesztése is hozzájárult az energiabiztonsághoz. Nagy kapacitású gázvezeték-összeköttetés például 2010 előtt mindössze két szomszédos állammal volt, ma pedig Szlovéniát kivéve mindegyikkel van, az áramhálózat pedig az összessel kapcsolódik.

Lantos Csaba korábban arra is felhívta a figyelmet, hogy csökkenteni kell Magyarország energiakitettségét. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzése is rámutat, hogy az energiaellátás jelentős hányadát importból fedezi hazánk. 

A 2020. évi adatok alapján a bruttó belföldi felhasználás 57 százaléka származott behozatalból. Az ország energiaimport-függősége 2000 óta jellemzően az uniós átlag fölötti volt, 2019-ben 15 százalékponttal haladta meg a 2000. évit, valamint abban az évben volt a legmagasabb (69 százalék). 

Egy évre rá, 2020-ra jelentős csökkenés ment végbe, amely részben a gazdaság koronavírus-járvány miatti alacsonyabb energiaigényével magyarázható.

A KSH elemzésében az is olvasható, hogy hazánk primerenergia-termelése 2000 és 2020 között 7,1 százalékkal mérséklődött. Magyarország hagyományos energiahordozó-készletei (szén és szénhidrogének) nagyrészt kimerültek az elmúlt évtizedek folyamán, ezért energiatermelésünkben ma már nem a fosszilis energiahordozók dominálnak. 

Összetételét tekintve 39 százalékkal a nukleáris energiáé a vezető szerep, aránya viszonylag állandó. A megújuló és a hulladékból termelt energia részesedése 31 százalék, ez hőértékben kifejezve csaknem négyszeresére bővült 2000 óta. 

Utóbbi főként a biomassza egyre növekvő hasznosításából ered, amely számos hőerőműben a szén helyébe lépett tüzelőanyagként. A biomassza hasznosítása azonban csak akkor járul hozzá a fenntarthatóság előmozdításához, ha a termelése is fenntartható módon történik, például kifejezetten energetikai célra nemesített növényfajták és telepített ültetvények hasznosításával, nem pedig természetes erdőterületek megújítás nélküli tarvágásával – áll a hivatal jelentésében. A kőolaj és kőolajtermékek, a földgáz, valamint a szén termelése hőértékben számolva 39 százalékkal, 47, illetve 68 százalékkal csökkent 2000 óta. A feketekőszén-bányászat megszűnését követően 2014 végén leállt a termelés az utolsó barnakőszénbányánkban is, így széntermelésünk ma már lényegében csak lignitre korlátozódik.

Uniós középmezőnyben

A Központi Statisztikai Hivatal elemzése nemzetközi kitekintést is tartalmaz. Abban olvasható, hogy 2000 óta valamennyi évben az unióban felhasznált energia több mint ötven százaléka importból származott. Így 2020-ban az uniós tagállamok többségében az energiaimport-függőség mértéke 16 országban haladta meg az ötven százalékot. A legmagasabb függőségi aránnyal jellemezhető államok Málta (98 százalék), Ciprus (93 százalék) és Luxemburg (92 százalék) voltak. A legalacsonyabb értékeket Észtország (11 százalék), Románia (28 százalék) és Svédország (34 százalék) mutatta fel. Magyarország függősége 0,9 százalékponttal alacsonyabb volt az EU27 átlagánál, ezen értékkel az uniós középmezőnyben helyezkedünk el.

 

 

Borítókép: Több lépéssel készül a kormányzat az elletásbiztonság megerősítésére (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.