Nem játék az energiabiztonság

A magyar kormány több alkalommal is sikeresen érvényesítette hazánk érdekeit, amikor mentességet harcolt ki az orosz energia felhasználásának szankcionálása alól. Az ország energiabiztonságának erősítését szolgálja a 2030-ig terjedő stratégia is.

2023. 02. 13. 6:54
Fotó: KURUCZ ÁRPÁD
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Formálódik Brüsszel Oroszországgal szembeni tizedik szankciós csomagja. Az Európai Parlament állásfoglalása teljes körű embargót sürget valamennyi orosz fosszilis energiahordozóra. Így megszüntetnék az atomerőművek működéséhez szükséges fűtőelemek szállítását és megtiltanák a nukleáris együttműködéseket is.

Az atomenergia eddig azért nem került be az Európai Unió és az Egyesült Államok embargós csomagjaiba, mert annak végzetes hatásai lennének az áramellátásra. Számos nyugati erőmű is orosz fűtőelemet használ, amelyek egyes létesítmények esetében csak több év alatt, másoknál viszont egyáltalán nem helyettesíthetők.

A magyar kormány több alkalommal jelezte, hogy az orosz nukleáris technológiák esetleges embargója vörös vonalat jelent hazánk szempontjából. Paks ugyanis a magyar energiatermelés harmadát biztosítja.

Az orosz energiaforrások tiltása már így is jelentős nehézségek elé állította Európa országait. Az Orbán-kormány kezdetektől fogva világossá tette, hogy nem hajlandó kockáztatni az ország energiabiztonságát. Ezért a tárgyalásokon több mentességet is kiharcolt hazánk érdekében.

Február 5-én lépett életbe az orosz olajtermékekre vonatkozó brüsszeli szankció, a Magyarország gázolajellátása azonban továbbra is biztosított. Egyrészt azért, mert mentességet kaptunk a csővezetéken érkező nyersolaj importjára szóló embargó alól. Másrészt sikerült a régió országaival együtt kiharcolni, hogy a tiltás alól kivételt kapott finomítókban előállított üzemanyagot olyan arányban tovább lehessen értékesíteni, amilyen arányban nem orosz eredetű nyersolajat tartalmaz.

A tavaly októberi európai uniós csúcstalálkozó is úgy ért véget, hogy a magyar kormány ismét sikerrel érvényesítette hazánk érdekeit. A miniszterelnök október 21-én jelentette be a közösségi oldalán, hogy mentesítést kaptunk a gázársapka alól. Ezzel nem került veszélybe az ország biztonságos ellátása.

Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a minap felhívta arra a figyelmet, hogy Brüsszel egyik szankciós csomagtervezetének sem vizsgálta meg a várható hatásait.

Azaz: minden alkalommal előzetes szakmai elemzés nélkül, a lehető leggyorsabban próbálja átvinni a tervezeteit a tagállamokon.

Ez annak fényében különösen meglepő, hogy más esetekben az Európai Bizottság a legkisebb beruházásoknál is elvárja a kormányoktól, hogy hatásvizsgálatot készítsenek. A szakértő szerint a felelőtlen magatartás legkézenfekvőbb magyarázata, hogy a szakmai viták akadályoznák az Európai Bizottság politikai törekvéseit. Ursula von der Leyen, a testület elnökének nyilatkozataiból világosan látszik, hogy Brüsszel már a háborút követő hónapokban elhatározta, mindenféle kereskedelmi kapcsolatot el kell vágni Oroszországgal, kerül, amibe kerül.

– Ha azonban kiderülne, hogy ez pontosan mibe kerül, az európaiak elsöprő többsége – és így vélhetően az általuk megválasztott vezetők nagyobb része is – elutasítaná a kezdeményezéseket – tette hozzá Hortay Olivér.

A magyar kormány 2030-ig szóló energiastratégiájával meg kívánja erősíteni az ország ellátásának biztonságát. Ebben jelentős szerepet kap az atomenergia, míg a megújuló energiákon belül a napenergia. Szintén nagy hangsúlyt kap a gáz- és az elektromos hálózat fejlesztése, valamint a Dunai Finomító átállítása többféle forrásból származó kőolaj feldolgozására. Az ellátásbiztonsághoz hozzájárulnak a gáztárolók is, ahogy az Adria-gázvezeték kapacitásbővítése is.

A stratégia kitér a vízi közművekre, de olyan lépés is szerepel benne, mint az egymillió okosmérő telepítése. A zöldtechnológiák elterjesztése is lendületet vesz az ipari folyamatokban, ahogy a középületek, vállalkozások energiahatékonysági fejlesztései is. Mindezek mellett fontos a vasúti állomány villamosítása, az elektromos buszok beszerzése, valamint a hidrogénmeghajtású buszok és teherjárművek használatának az elterjesztése.

Borítókép: A magyar kormány többször jelezte: az orosz nukleáris technológiák embargója vörös vonal hazánknak (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.