Uniós szankciók szakmai előkészítés nélkül + videó

Brüsszel eddig egyetlen szankciós csomagtervezetéről sem készített előzetes hatástanulmányt.

Magyar Nemzet
2023. 02. 10. 16:30
null
BELGIUM-EU-POLITICS-SUMMIT Fotó: KENZO TRIBOUILLARD
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vajon mi a magyarázat arra, hogy Brüsszel egyik szankciós csomagtervezetének sem vizsgálta a várható hatásait? – tette fel a kérdést Hortay Olivér a közösségi oldalára feltöltött bejegyzésében. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője magyarázattal is szolgált.

Brüsszel talán legkülönösebb, visszatérő gyakorlata, hogy szankciós csomagterveit minden alkalommal előzetes szakmai elemzés nélkül, a lehető leggyorsabban próbálja átvinni a tagállamokon. 

Ez annak fényében különösen meglepő, hogy más esetekben az Európai Bizottság a legkisebb beruházásoknál is elvárja a kormányoktól, hogy hatásvizsgálatot készítsenek. 

A szankcióknál azonban – amelyek drasztikusan befolyásolják Európa versenyképességének jövőjét – fel sem merül a szakmai előkészítés igénye. 

Brüsszel ráadásul úgy is ragaszkodik a gyakorlathoz, hogy azt a tagállami vezetők valamennyi szankciós csomag tárgyalásakor élesen bírálták.

– A felelőtlen magatartás legkézenfekvőbb magyarázata, hogy a szakmai viták akadályoznák az Európai Bizottság politikai törekvéseit. Ursula von der Leyen nyilatkozataiból világosan látszik, hogy Brüsszel már a háborút követő hónapokban elhatározta, mindenféle kereskedelmi kapcsolatot el kell vágni Oroszországgal, kerül, amibe kerül. Ha azonban kiderülne, hogy ez pontosan mibe kerül, az európaiak elsöprő többsége – és így vélhetően az általuk megválasztott vezetők nagyobb része is – elutasítaná a kezdeményezéseket. A közvélemény-kutatások eredménye ugyanis egyértelmű: a jelentős egzisztenciális következményekkel járó büntetőintézkedéseket még a szankciópárti tagállamokban sem támogatják – magyarázta a szakértő.

Szerinte tanulságos példa az európai árampiac átalakítására irányuló törekvés esete. Amikor 2021 végén láthatóvá vált, hogy a jelenlegi működési modellben a gázárak emelkedése magával húzza az áramárakat is, a tagállamok a modell felülvizsgálatára kérték az Európai Bizottságot. Ez akkor még nem számított politikai ügynek, ezért a vizsgálattal Brüsszel meg is bízta az unió illetékes szakmai szervezetét. A részletes, több hónapig tartó kutatás eredménye az lett, hogy a jelenlegi működési modell nem tökéletes, de más megoldások nagyobb kockázattal járnak, mint amekkora haszonnal kecsegtetnek. Időközben azonban a kérdés átpolitizálttá vált, Brüsszel cselekvési kényszerbe került, és a szakmai érvek ellenére bejelentette, hogy át fogja alakítani a piac működését. 

Ezt azonban hónapok óta éppen azért nem tudja megtenni, mert a szakmai érvek ellene szólnak.

– A brüsszeli gyakorlat azért káros, mert kiszámíthatatlan helyzetet eredményez és olyan terheket ró az európaiakra, amiket egyáltalán nem szeretnének vállalni. Ráadásul felháborító, hogy mindez szándékosan történik. Az európaiak éppen azért finanszírozzák az Európai Bizottság kutatóintézeteinek fenntartását, hogy azok szakmai utat mutassanak a szankciós politika következményeihez hasonló húsbavágó kérdésekben. Ha ezt a brüsszeli vezetés nem teszi lehetővé, joggal merül föl a kérdés, hogy miért tartunk fönn ilyen nagy és kiterjedt intézményrendszert – emelte ki Hortay Olivér.

Az üzletágvezető szerint egyszerűen nem fér bele az, hogy Brüsszel az európaiak érdekeit alárendeli saját politikai ambícióinak. Az unió szankciós és tágabb értelemben vett gazdaságpolitikáját egyaránt szakmai alapokra kell helyezni.

– Politikai kinyilatkoztatások helyett észszerű megközelítésre és érdemi párbeszédre van szükség – tette hozzá.

 

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.