A dohányzás került a kormány célkeresztjébe

Már a Egészségügyi Világszervezet (WHO) is többször elmarasztalta Németországot.

Forrás: V4NA2024. 04. 18. 12:33
Illustration (Photo: Pixabay, klimkin)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Burkhard Blienert, a német szövetségi kormány kábítószerügyi biztosa a dohányfogyasztás sokkal határozottabb megközelítése mellett foglalt állást, és óriási cselekvési igényről beszélt – szúrta ki a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Illusztráció (Fotó: Pixabay, geralt)
Illusztráció (Fotó: Pixabay, geralt)

Példát vehetünk arról, hogy más országokban milyen komolysággal kezelik a dohányzás kérdését

mondta Blienert a Bild című lapnak. A brit kormány például a 2009. január 1-je után született emberek számára illegálissá akarja tenni a dohánytermékek vásárlását. Ennek érdekében a jelenleg 18 éves alsó korhatárt fokozatosan emelni kívánják. Így de facto minden évben egy évvel emelnék meg, amíg hosszú távon a teljes lakosságot nem érinti.

Marco Buschmann szövetségi igazságügyi miniszter a dohányzási tilalom ellen emelte fel szavát, ahogyan azt az Egyesült Királyságban is tárgyalják.

Úgy vélem, hogy a felnőttek maguk dönthetik el, hogy mit akarnak fogyasztani, és mit nem

– mondta az FDP politikusa az RTL és az Ntv műsorszolgáltatóknak, majd kiállt álláspontja mellett a dohányzással összefüggő betegségek által az egészségbiztosítókra és a társadalomra rótt terhek miatt is. A Bildben Blienert drogügyi biztos a kormánykoalíciós megállapodásokra is utalt: 

Az első számú lépés számunkra most az, hogy a koalíciós megállapodásban foglaltakat végrehajtsuk, és végre biztosítsuk, hogy cigarettát és társait nem lehet többé reklámozni, és hogy a dohányipar nem szponzorálhat többé.

Blienert szerint évente 127 ezer ember hal meg a dohányzás következtében az országban, ezt nem szabad hagyni, hogy folytatódjon. Tavaly az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megjegyezte, hogy Németország lassan halad a dohányzás elleni küzdelemben. Az akkori álláspont szerint „érthetetlen hogy a németországi politikusok miért vonakodnak végrehajtani a dohányzás elleni intézkedéseket”.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay, klimkin)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.