A jobboldal elnökjelöltje szerezte meg a legtöbb szavazatot Észak-Macedóniában

Gordana Sziljanovszka-Davkova, a jobboldali ellenzék jelöltje szerezte meg a legtöbb szavazatot a szerdai északmacedón elnökválasztáson, ám második fordulóra is szükség lesz, amelyen a hivatalban lévő, baloldali Sztevo Pendarovszkival mérheti össze az erejét május 8-án.

Forrás: MTI2024. 04. 25. 11:03
Gordana Sziljanovszka-Davkova, a jobboldali ellenzék jelöltje. (Fotó: Robert ATANASOVSKI / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az északmacedón választási bizottság csütörtöki tájékoztatása szerint majdnem százszázalékos feldolgozottság mellett az látható, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) támogatását élvező Gordana Sziljanovszka-Davkova a voksok 40,08 százalékát szerezte meg, míg a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) jelöltjére, Sztevo Pendarovszkira a választópolgárok 19,93 százaléka szavazott. 

Gordana Sziljanovszka-Davkova, a jobboldali ellenzék jelöltje. (Fotó: Robert ATANASOVSKI / AFP)
Gordana Sziljanovszka-Davkova, a jobboldali ellenzék jelöltje. (Fotó: Robert Atanasovski/AFP)

A harmadik a legnagyobb albán nemzeti kisebbségi párt, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) jelöltje, Bujar Osmani külügyminiszter lett a voksok 13,36 százalékának a megszerzésével.

Mivel egyik jelöltnek sem sikerült megszereznie a szavazatok több mint felét, ezért második fordulóra lesz szükség, amelyet május 8-án, a parlamenti választásokkal egy időben tartanak meg.

A Vesti.mk szkopjei hírportál korábban úgy fogalmazott, az elnökválasztás előrevetítheti, hogy milyen eredményre lehet számítani a parlamenti választáson, vagyis hogy a 2017 óta kormányzó SDSM-nek van-e még kellő támogatottsága, vagy a szavazópolgárok inkább azt szeretnék, hogy a 2006 és 2016 között kormányzó VMRO-DPMNE térjen vissza a hatalomba.

2017 óta az ország a NATO-tagság elnyerése érdekében, Görögország követelésére Macedóniáról Észak-Macedóniára változtatta a nevét, és az uniós csatlakozást elősegítendő több engedményt is tett a környező országoknak. Ezeket a lépéseket a jobboldali ellenzék gyakran bírálta.

Gordana Sziljanovszka-Davkova az első, nem hivatalos eredmények közzététele után kijelentette: új időszak kezdődhet Észak-Macedónia életében. Sztevo Pendarovszki szintén szerda éjszaka reagált a rossz választási eredményére, amely állítása szerint nagyon meglepte. Ugyanakkor meggyőződésének adott hangot, hogy a második fordulóban – amikor már csak ketten indulnak, és nem oszlanak meg a voksok hét jelölt között – őt fogja támogatni az állampolgárok többsége.

Borítókép: Gordana Sziljanovszka-Davkova, a jobboldali ellenzék jelöltje (Fotó: Robert Atanasovski/AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.