A spanyol VOX szerint félelemből akarták elhallgattatni a konzervatív erőket Brüsszelben

Hermann Tertsch, a jobboldali VOX EP-képviselője szerint a konzervatív konferencia (NatCon) elleni támadások mögött a szocialisták és a néppártiak hatalomvesztéstől való félelme áll.

2024. 04. 17. 20:40
Rendőrökkel akarták berekeszteni a konzervatív konferenciát Brüsszelben (Fotó: AFP/Simon Wohlfahrt)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szocialisták és a néppártiak félnek, ezért akarták elhallgattatni a konzervatív erőket – ezt mondta Hermann Tertsch, a spanyolországi VOX európai parlamenti képviselője, aki szemtanúja volt a brüsszeli konzervatív konferencia (NatCon) elleni rendőri támadásnak.

A brüsszeli hatóságok azzal érveltek, hogy a konferencia résztvevőivel szemben túl nagy a gyűlölet. A VOX EP-képviselője szerint a valódi ok viszont az volt, hogy a szocialisták és a néppártiak attól tartanak, hogy a június 9-i európai parlamenti választáson a konzervatívok győznek és eltávolítják őket a hatalomból. Tertsch, aki jelen volt a helyszínen, amikor a rendőrség megjelent a konferencia helyszínén, az El Debate-nek elmondta, hogy a szervezőket két napja zaklatták és folyamatos nyomás alá helyezték, hogy végül ők maguk fújják le a rendezvényt.

Először elijesztették az első helyet, ahová a konferenciát összehívták, a Concert Noble-t, ahol rengeteg képviselőcsoport tart rendszeresen rendezvényeket. Majd a helyette választott Sofitelnek is annyi fenyegetést küldtek, hogy végül a várható károk miatt ők sem engedélyezték a NatCon megrendezését 

– idézte vissza az eseményeket Tertsch. Végül egy bátor tunéziai üzletember a véleménynyilvánítás szabadságának védelmében figyelmen kívül hagyta a fenyegetéseket és megengedte, hogy az eseményt náluk, a Claridge-ben tartsák meg. A VOX képviselője szerint a teljes zaklatási kampány mögött a kerületi polgármester, a szocialista–iszlamista Emir Kir áll, aki kedden kiadta a rendezvény betiltására vonatkozó végzést, amit éjszaka végül megsemmisítettek, így a konferenciát szerdán minden tiltakozás ellenére megtartják.

Ez az ember úgy döntött, hogy a jobboldali erők nem találkozhatnak az ő kerületében, de még ő maga sem gondolhatta komolyan, hogy félbeszakít egy nemzetközi konferenciát, több tucat képviselő, főméltóság, miniszter, volt miniszter és jelenlegi miniszterelnökök részvételével, mint például Orbán. Nos, ez a barom ezt nem tilthatja meg.

Tertsch szerint a NatCon elleni rendőri akció az idei EP-választási kampány része és nyilvánvalóan a konzervatív pártok ellen irányul. Bejelentette, hogy az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésére viszik a konferencia elleni támadások témáját, mert beszélni kell róla, ezen kívül jogi lépéseket is tesznek a történtek miatt, ugyanis a Vox szerint a rendezvény ellehetetlenítésére irányuló kísérletek egyenlőek voltak az alapvető szabadságjogok elleni támadással.

A sorozatos fenyegetések és a rendőrségi akció a gyülekezési jog, a szólásszabadság és a mentelmi joggal rendelkező parlamenti képviselők elleni támadás volt, mindez ráadásul Brüsszelben, a demokrácia feltételezett fővárosában történt 

– fogalmazott Tertsh. – Brüsszel már nagyon távol áll minden demokráciával összefüggő dologtól. Itt már csak a hatalomról van szó, és mivel látják, hogy június 9-től elveszíthetik annak nagy részét, rettegnek, ezért mindenre képesek – tette hozzá.

Borítókép: Rendőrökkel akarták berekeszteni a konzervatív konferenciát Brüsszelben (Fotó: AFP/Simon Wohlfahrt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.