Felesége korrupciós botránya miatt mondhat le az európai kormányfő

Spanyolország szocialista miniszterelnöke hétfőn jelenti be, hogy lemond vagy sem azután, hogy felesége ellen bírósági eljárás indult befolyással üzérkedés és korrupció miatt.

2024. 04. 25. 13:11
Spanyolország miniszterelnöke, Pedro Sanchez és felesége, Begona Gomez megérkezik a Ngurah Rai nemzetközi repülőtérre a G20-ak 2022. november 14-i Balin (Indonéziában) esedékes csúcstalálkozója előtt. (Fotó: AJENG DINAR ULFIANA / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lemondást fontolgatja Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök. A szocialista kormány hiába próbálta meg titokban tartani, kiderült, hogy április 16-án bírósági eljárás indult a kormányfő felesége, Begona Gómez ellen, akit egy madridi bíró befolyással üzérkedéssel és magánszektorban elkövetett korrupcióval gyanúsít, és ügyében már több tanút is beidézett meghallgatásra. Az eljárást a jobboldali Manos Limpias (Tiszta kezek) nevű szervezet feljelentése nyomán indították meg. A gyanú szerint Gómez a státusát kihasználva közbeszerzési pályázatokon előnyhöz juttatott egy vállalkozót még 2020–21-ben.

Sánchez a szerdai kongresszusi ülésen még azt mondta, hogy hisz a spanyol igazságszolgáltatásban és egyben felesége ártatlanságában.

Nem sokkal később azonban egy hosszú levelet tett közzé közösségi oldalain, amelyben bejelentette, hogy négy nap gondolkodási időt kér az állampolgároktól, hogy nyugodt körülmények között dönthesse el, mi a megfelelő lépés részéről a kialakult helyzetben.

Most meg kell állnom és gondolkodnom kell

 – írta a szocialista miniszterelnök.

Sánchez azt mérlegeli a következő napokban, hogy a történtek után a spanyol kormány élén marad-e vagy inkább lemond. A döntését április 29-én, hétfőn fogja bejelenteni.

Ezen a ponton jogosan teszem fel magamnak a kérdést, hogy megéri-e mindez? Őszintén szólva, nem tudom. Ez a támadás példátlan, olyan súlyos és olyan durva, hogy meg kell állnom, és el kell gondolkodnom a feleségemmel együtt

– tette hozzá.

Sánchez a jobb- és szélsőjobboldalt teszi felelőssé levelében a körülötte kialakult botrány miatt:

Sürgősen választ kell adnom egy olyan kérdésre, amit folyamatosan felteszek magamnak: megéri-e a jobb- és szélsőjobboldali sárdobálás ellenére is hivatalban maradnom?

A spanyol miniszterelnök körüli botrány bő két héttel a katalóniai előre hozott választások, valamint a szintén kulcsfontosságú júniusi európai parlamenti választások előtt robbant ki.

Borítókép: Spanyolország miniszterelnöke, Pedro Sanchez és felesége, Begona Gomez megérkezik a Ngurah Rai nemzetközi repülőtérre a G20-ak 2022. november 14-i Balin (Indonéziában) esedékes csúcstalálkozója előtt (Fotó: Ajeng Dinar Ulfiana/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.