Brüsszel tovább súlyosbítaná az európai energiaválságot

Nagy erőkkel dolgozik az Európai Bizottság a 14. oroszellenes szankciós csomagon, melyben először érintenék az orosz gázszektort. Az intézkedések ugyanis kiterjednének az orosz cseppfolyósított földgázra (LNG) is. Egyelőre azonban még kérdés, hogy az EU-tagállamok hogyan fognak dönteni, a javaslatnak ugyanis nem mindenki örül.

2024. 04. 26. 16:02
A Höegh Esperanza tartályhajó Németország első cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmas termináljának átadási ünnepségén a wilhelmshaveni kikötőben 2022. december 17-én. Fotó: Lars-Josef Klemmer Forrás: MTI/EPA/DDP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság következő szankciós csomagja várhatóan először javasol korlátozásokat az orosz cseppfolyósított földgázra (LNG) – számolt be a Reuters hírügynökség három uniós diplomatára hivatkozva. Előrejelzések szerint az intézkedések értelmében megtiltanák, hogy az Európai Unió tagállamainak kikötőibe behozzák azt az LNG-t, melyet utána harmadik országokba exportálnának tovább. A szankciók egyúttal három orosz LNG-projektre is vonatkoznának – ezek lényege az lenne, hogy korlátozzák Moszkva innen származó bevételeit.

A Bloomberg amerikai televíziós hálózat azonban hangsúlyozta, az EU tagországai számára nem tiltanák meg az orosz LNG vásárlását és felhasználását.

Azt azonban még nem tudni egyelőre, hogy az orosz LNG-re valóban kivetik-e a szankciókat, a döntéssel ugyanis nem minden tagország ért egyet. Az orosz–ukrán háború 2022. februári kirobbanását követően felmerült a javaslatok között a cseppfolyósított földgáz importjának tilalma – felsorakozott az ötlet mögé a balti országok mellett Lengyelország is –, de végül az LNG-t ez idáig nem érintették a szankciók.

Ráadásul az elmúlt bő két évben az európai országok növelték az Oroszországból származó LNG importját – legalábbis erre utalnak a statisztikai adatok.

Április elején közzétett jelentések szerint tavaly 15,6 millió tonna LNG érkezett az EU-országok kikötőibe, az idei év első felében pedig már az ötmillió tonnához közelít – utóbbi esetében a legtöbbet Franciaország, Spanyolország és Belgium vásárolta a keleti nagyhatalomtól. A felsorolt országok ugyanis továbbra is úgy látják, szükségük van az orosz LNG-re, és valószínűtlennek tartják, hogy a cseppfolyósított gáz esetében belátható időn belül függetlenedjenek Moszkvától. További akadály, hogy az orosz és európai vállalatok között többnyire hosszú távú szerződések vannak érvényben – emelte ki a Bloomberg.

 

Újabb energiaválság jöhet?

Amennyiben az Európai Bizottság valóban megállapodna az orosz LNG-re kivetett szankciókról, minden bizonnyal tovább súlyosbítaná Brüsszel az energiaválságot. A Bloomberg rámutatott, már eddig is láthattuk jeleit annak, hogy az energiapiac mennyire érzékeny; ha bármi megzavarja szokásos működését, az árak szinte egyik percről a másikra emelkedni kezdenek. A Reuters értesülései szerint az egyeztetések még tartanak, előrelépés a jövő hét végére várható az ügyben. Egyes források azt sem tartják kizártnak, hogy a tagállamok a három orosz LNG-projekt szankcionálását kezelnék prioritásként, szemben az EU-ból a harmadik országokba irányuló exporttal.

Borítókép: A Höegh Esperanza tartályhajó Németország első cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmas termináljának átadási ünnepségén a wilhelmshaveni kikötőben 2022. december 17-én (Fotó: MTI/EPA/DDP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.