Kuleba szerint nem igazságos, hogy valaki külföldön szolgáltatást kap az államtól, más pedig eközben az életét adja országáért

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter közölte, hogy mától kezdve az ukrán konzulátusok nem nyújtanak szolgáltatást a hadköteles korú férfiaknak, de megígérte, hogy a Külügyminisztérium hamarosan tisztázza a konzuli szolgáltatások igénybevételének új eljárását.

Forrás: Zn.ua2024. 04. 23. 13:46
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy sajtótájékoztatón vesz részt. Fotó: Genya SAVILOV Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán külügyminiszter megjegyezte, hogy a tárca prioritása továbbra is a külföldön élő állampolgárok jogainak és érdekeinek védelme, de egy teljes körű háború idején a legfontosabb a haza védelme, írja a Zn.ua.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter sajtótájékoztatón vesz részt. (Fotó: AFP/Genya SAVILOV)
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter sajtótájékoztatón vesz részt (Fotó: AFP/Genya Savilov)

Hogy néz ez jelenleg ki: egy sorköteles korú ember külföldre megy kifejezve, hogy a túlélésünk kérdése nem érdekli őt, majd jön és szolgáltatást akar kapni az államtól 

– mondta Kuleba.

Ez nem így működik. Háború van az országunkban.

Emlékeztetett arra, hogy már az új mobilizációs jogszabály elfogadása előtt is kötelező volt a személyes adatok frissítése.

„A külföldön való tartózkodás nem mentesíti az állampolgárt a haza iránti kötelezettségei alól. Ezért tegnap utasítást adtam, hogy hozzanak intézkedéseket a katonakorú férfiakkal szembeni méltányos bánásmód helyreállítására érdekében Ukrajnában és külföldön egyaránt. Ez igazságos lesz.”

Megígérte, hogy még annak hatálybalépése előtt tisztázzák a katonakorú férfiak konzuli szolgáltatásainak igénybevételére vonatkozó új eljárást.

Korábban megírtuk, hogy az ukrán külügyminisztérium betiltott minden konzuli tevékenységet külföldön a 18 és 60 év közötti sorköteles korú férfiak számára. Április 24-től csak az Ukrajnába való visszatéréshez szükséges okmányok kiállítására lesz lehetőség.

A zn.ua szerint a külügyminisztérium rendelete addig érvényes, „amíg nem érkeznek további pontosítások a mozgósítás megerősítéséről szóló törvény rendelkezéseinek alkalmazási rendjéről.” A jogszabály májusban lép hatályba.

Az orosz külügyi szóvivő, Marija Zaharova a rendelet kapcsán azt írta Telegram-oldalán.

„Ukrajna nagy részét kifosztották és ellopták, a zsákmányt exportálták, a történelmet átírták, a műemlékeket lerombolták, majd áttértek az őslakosság fizikai megsemmisítésére.”

Borítókép: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy sajtótájékoztatón vesz részt. (Fotó: AFP/Genya Savilov)

 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.