Macron szerint ennek az országnak a jövője az EU-ban van + videó

Együtt kell előre haladnunk, hogy ne hagyjuk ki ezt a történelmi pillanatot, mondta a francia elnök miután fogadta a tagjelölt ország vezetőjét. Szerbia elnöke azért érkezett Párizsba, hogy a nyitott kérdésekről egyeztessen Macronnal.

2024. 04. 09. 7:39
MACRON, Emmanuel; VUCIC, Aleksandar
Párizs, 2024. április 8. Emmanuel Macron francia (j) és Aleksandar Vucic szerb elnök a párizsi államfõi rezidencián, az Elysée-palotában elköltött munkavacsora elõtti sajtóértekezlet végén, 2024. április 8-án. MTI/AP/Reuters pool/Sarah Meyssonnier Fotó: Sarah Meyssonnier
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új korszakba léptünk. Szerbia európai integrációja közös érdekünk. Ezt mondta Párizsban Emmanuel Macron. A francia elnök Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnököt látta vendégül.

Emmanuel Macron francia (j) és Alekszandar Vucsics szerb elnök sajtóértekezlete a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában elköltött munkavacsora előtt, 2024. április 8-án. (Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Sarah Meyssonnier)
Emmanuel Macron francia (j) és Alekszandar Vucsics szerb elnök sajtóértekezlete a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában elköltött munkavacsora előtt, 2024. április 8-án (Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Sarah Meyssonnier)

Meggyőződésem, hogy Szerbia komoly szerepet tud játszani. Szerbiának nem szabad kételkednie abban, hogy a jövője az Európai Unióban van. Számomra az EU-integráció a közös múltból és a közös értékekből fakad. Együtt kell előre haladnunk, hogy ne hagyjuk ki ezt a történelmi pillanatot

 – kezdte Macron, majd arról beszélt, hogy fontos a jó kapcsolatok kialakítása Belgrád és Pristina között. A francia elnök úgy fogalmazott, tisztában van azonban azzal is, milyen nehezek ezek a kompromisszumok. 

Alekszandar Vucsics beszédében hangsúlyozta: azért érkezett Párizsba, hogy minden nyitott kérdésről egyeztessen. Macron kijelentésére válaszolva pedig azt mondta, nem igaz, hogy Belgrád és Pristina is tett valamit a közeledés érdekében.

Az egyik oldal nem tett semmit. Választásokat szervezett, mindössze 3,4 százalékos részvétellel

– fűzte hozzá a balkáni államfő, aki megemlítette, azt is, hogy a koszovói hatóságok nem vizsgálják ki azt az esetet sem, amikor ártatlan szerb gyermekekre lőttek, de ide sorolta azt is, hogy a Szerb Önkormányzatok Közösségét még mindig nem alapították meg Koszovóban, miközben Belgrád egy sor engedményt tett, a rendszámoktól egészen a személyi igazolványok ügyéig.

Vucsics az Insatgramján a találkozó kapcsán azt írta, büszke arra, hogy az összes fontos geopolitikai és kétoldalú kérdést megvitathatta a francia elnökkel, s ismét megköszönte Macron elnök személyes elkötelezettségét a régió stabilitásának megőrzése érdekében.

Borítókép: Emmanuel Macron francia (j) és Alekszandar Vucsics szerb elnök a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában elköltött munkavacsora előtti sajtóértekezlet végén, 2024. április 8-án (Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Sarah Meyssonnier)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.